Ψυχρό μέτωπο με καταιγίδες διασχίζει τη χώρα

Ψυχρό μέτωπο με καταιγίδες διασχίζει τη χώρα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:57 Δημιουργία 26/09/20, 12:54

Ένα ψυχρό μέτωπο, που διασχίζει τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προκαλεί βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, στα δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώνονται στην Ήπειρο (νομό Ιωαννίνων) και στο Κεντρικό Ιόνιο.

Τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr δείχνουν ότι το ψυχρό μέτωπο κινείται γρήγορα προς τα ανατολικά και θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη Δυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και αργότερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα έως το μεσημέρι στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο, ενώ κυρίως τις μεσημεριανές ώρες στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων.

Παράλληλα, θα επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι δυτικών διευθύνσεων στο Ιόνιο και νοτίων διευθύνσεων στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα επτά μποφόρ, ενώ μετά το μεσημέρι οι άνεμοι στο Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς με την έντασή τους στο Βόρειο Αιγαίο να φτάνει πρόσκαιρα τα οκτώ μποφόρ.

Στο μεταξύ, ισχυρές καταιγίδες χτύπησαν κατά την διάρκεια της νύχτας σχεδόν ολόκληρη την Ήπειρο, με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα στο νομό Ιωαννίνων.

Η καταιγίδα στο λεκανοπέδιο ήταν αναπόφευκτο να συνοδευτεί από πλημμύρες στα χαμηλά σημεία της πόλης, σε αντίθεση με την Λιμνοπούλα έως την Γαριβάλδη που οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Εκτός από τη βροχή, προβλήματα δημιούργησαν και οι ισχυροί άνεμοι, οι προκάλεσαν την πτώση ενός δέντρου που απομακρύνθηκε άμεσα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ συχνό φαινόμενο ήταν και οι αρκετές διακοπές ρεύματος σε πολλά σημεία οι οποίες πλέον αποκαταστάθηκαν.

«Θύμα» των φαινομένων ήταν και τα ορεινά σημεία του Νομού όπου δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα, κυρίως στο οδικό δίκτυο εξ αιτίας καταπτώσεων που ακολούθησαν.

Για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην περιοχή έσπευσαν δέκα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου όπου κινητοποιήθηκαν προς τα χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων, του Μετσόβου και του Ζαγορίου.

Η κακοκαιρία ωστόσο αναμένεται να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας γι’ αυτό απαιτείται η απαραίτητη προσοχή.

Αν σου άρεσε κάνε