Ο κορονοϊός «σαρώνει» την Αττική και τα γηροκομεία

Ο κορονοϊός «σαρώνει» την Αττική και τα γηροκομεία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:28 Δημιουργία 01/10/20, 08:00

«Η Αθήνα δεν πάει καλά» είναι το ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα που εξέπεμψε ο Σωτήρης Τσιόδρας από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, όπου εντοπίστηκαν 32 θετικά κρούσματα κορονοϊού και μάλιστα σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Σήμερα, από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς 21 εξ αυτών σε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, όπως ο Ευαγγελισμός και το Σισμανόγλειο.

Κατά τη μεταφορά τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ ο χώρος του γηροκομείου θα απολυμανθεί.

Παράλληλα, θα γίνει ιχνηλάτηση των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε την κατάσταση ως εξαιρετικά σοβαρή και υπογράμμισε ότι και το νέο συμβάν, όπως και σε εκείνο που αφορούσε τη δομή στη Θεσσαλονίκη, αποδίδεται σε θετικό στον ιό εργαζόμενο. «Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αυτές τις δομές, όπου δεν υπάρχει επισκεπτήριο, συνήθως η διασπορά γίνεται από εργαζόμενο. Είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις βλέπουμε, αλλά δυστυχώς τις βλέπουμε. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις διασπορά κορονοϊού σε τέτοιες δομές, σε αυτήν το 80% των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων είναι κατακεκλιμένα άτομα, οπότε αντιλαμβάνεστε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και έχουν και συνοδά νοσήματα. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα μας το πήραμε, εδώ φαίνεται να μην το πήραμε. Βλέπουμε πως η Θεσσαλονίκη πάει καλά, ενώ η Αθήνα όχι...» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Σημειώνεται πως κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε Μονάδες στο Μαρούσι, το Μοσχάτο, την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην κλινική-κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων «Ταξιάρχαι», αλλά και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα.

Η Αττική στο επίκεντρο

Ο Σεπτέμβριος αποδείχτηκε ο χειρότερος μήνας της πανδημίας στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια του μήνα καταγράφηκαν 8.158 κρούσματα και 125 θάνατοι.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 354 κρούσματα.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 29 εισαγόμενα κρούσματα και 325 εγχώρια, με την Αττική να μετρά 195 θετικά. Τα 25 εξ αυτών προέκυψαν στο πλαίσιο των στοχευμένων δειγματοληπτικών ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τα rapid test που πραγματοποιούν οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ σε «κόκκινες» πλατείες και γειτονιές, όπου εντοπίζονται πολλοί αλλοδαποί και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως άστεγοι και ουσιοεξαρτημένοι.

Επίσης, την Τετάρτη καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα στο μετρό.

Ο οδηγός απομονώθηκε, όπως και τα άτομα του επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του, ενώ όπως αναφέρθηκε από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία δεν ήρθε σε επαφή με επιβάτες, καθώς η δουλειά του είναι σε ειδική καμπίνα.

Μάσκα παντού, λουκέτο στις πλατείες

Με φόντο «κόκκινο» στην Αττική, η κυβέρνηση εξετάζει καθολική χρήση μάσκας και «λουκέτο» στις πλατείες.

Οι ειδικοί «κοιτάζουν» προς το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και συνιστούν προσοχή, επισημαίνοντας πως το επόμενο διάστημα με την έλευση του νέου μήνα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς ξεκινούν οι αναπνευστικές ιώσεις.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως οι συνωστισμοί στις πλατείες και τα πάρτι σε σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, ζητώντας από όλους τους πολίτες να πειθαρχήσουν στα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η τάση στην Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή είναι αυξητική, συνεπώς, αν συνεχίσει έτσι, τότε θα ξεφύγει του ελέγχου, με ένα σύστημα Υγείας σε σοβαρή κρίση.

Τοπικό lockdown σε οικισμούς στην Βοιωτία και την Εύβοια

Στο μεταξύ, και όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ η Πολιτική Προστασία σε κλοιό προστατευτικών μέτρων βρίσκονται οι κάτοικοι πέντε οικισμών στην Εύβοια και τη Βοιωτία, μετά τον εντοπισμό 63χρονης ασθενούς με λοίμωξη covid-19 η οποία είχε παρευρεθεί σε κηδεία. Μάλιστα, η γυναίκα νοσηλεύεται στο ΝΙΜΤΣ στην Αθήνα.

Σήμερα στις επίμαχες περιοχές θα βρίσκονται τέσσερις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων. Πρόκειται για τους οικισμούς του δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του δήμου Χακιδέων Ευβοίας:

  • Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και
  • Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας,

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε αυστηρή σύσταση για πιστή τήρηση των εξής μέτρων αυτοπροστασίας (και μέχρι την ολοκλήρωση δειγματοληπτικών ελέγχων):

▪ Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

▪ Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

▪ Μη προσέλευση των μαθητών σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα όλων των βαθμίδων και

▪ Μη μετακίνηση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, για την αποφυγή κινδύνου διασποράς και την προστασία των λοιπών εργαζομένων.

Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν στις επιχειρήσεις τους κατοίκους των περιοχών αυτών, να αποδεχθούν τη μη προσέλευση των εργαζομένων, χωρίς καμία περαιτέρω επίπτωση.

Αν σου άρεσε κάνε