Χειροκροτήματα αλλά και χημικά στο Εφετείο

Χειροκροτήματα αλλά και χημικά στο Εφετείο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:33 Δημιουργία 07/10/20, 12:09

Σε δυνατά χειροκροτήματα ξέσπασε το πλήθος των συγκεντρωμένων έξω από το Εφετείο Αθηνών, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση-σταθμός της ελληνικής Δικαιοσύνης να κρίνει ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή.

Αργότερα, ωστόσο, σημειώθηκαν επεισόδια μπροστά από το Εφετείο, όπου έγινε χρήση δακρυγόνων από τα ΜΑΤ.

Συγκεκριμένα, ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε μολότοφ, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως αμέτρητες ήταν οι δράσεις και τα καλέσματα για αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, που προγραμματίστηκαν για αυτή την ιστορική ημέρα σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα, το κάλεσμα ήταν κοινό από εκατοντάδες φορείς, σωματεία, συλλόγους, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, την οικογένεια Φύσσα, για συγκέντρωση 9:30 π.μ. έξω από το Εφετείο.

Στη Βουλή χθες, το θέμα της δίκης της Χρυσής Αυγής βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Μία ημέρα πριν την έκδοση της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τα κόμματα, με τοποθετήσεις βουλευτών τους στην Ολομέλεια, έστειλαν ηχηρό μήνυμα ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό.

Στο twitter, tο hashtag #ΔενΕίναιΑθώοι βρίσκεται πρώτο στη λίστα των trend.

Πλήθος διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο. Ήδη, από τις 9 το πρωί, αναρτήθηκαν τα πρώτα πανό μπροστά από το κτίριο και συγκεκριμένα από την πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο κύριος όγκος όσων συμμετέχουν στα συλλαλητήρια συγκεντρώθηκε περίπου στις 11:00, όταν ξεκινούσαν οι στάσεις εργασίας που κήρυξαν συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή», είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό, ενώ από τα ηχεία ακούγονται τραγούδια με αντιφασιστικό περιεχόμενο.

ΝΔ: Αναδείξαμε την εγκληματική τους δράση

Στην είσοδο του Εφετείου, ενόψει της έκδοσης της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, βρέθηκαν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου, ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος Γιάννης Μπρατάκος, ο Εκπρόσωπος Τύπου Τάσος Γαϊτάνης και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.

Λίγο πριν την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου δήλωσε:

«Η Νέα Δημοκρατία έφραξε τον δρόμο στους νοσταλγούς του φασισμού και τους ρατσιστές. Βρέθηκε πάντοτε και παντού απέναντί τους και στην Κοινωνία και στη Βουλή. Ακύρωσε τα σχέδιά τους και τους έθεσε στο περιθώριο. Εκεί που πραγματικά ανήκουν. Ανέδειξε την εγκληματική τους δράση. Αυτή που σήμερα αξιολογείται ποινικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο πόλεμος κατά του μίσους και της βίας είναι διαρκής».

Τσίπρας: Ο λαός της Αθήνας δίνει την ετυμηγορία του

Στην ηρωική μορφή της Μάγδας Φύσσα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στο Εφετείο ενόψει της απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, η οποία -όπως είπε- «επί 7 ολόκληρα χρόνια αυτό το βάρος το κουβαλούσε σχεδόν μόνη της».

Σήμερα, τόνισε ο κ. Τσίπρας, «παίρνουμε όλοι μαζί λίγο από αυτό το άχθος για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Ο λαός της Αθήνας δίνει την ετυμηγορία του. Δεν είναι αθώοι, το γνωρίζουμε πολύ καλά, για τη δράση τους, για τις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες, τη δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας με μίσος και διχασμό. Ελπίζουμε και η Δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει και αυτή την ετυμηγορία που πρέπει. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού, όμως, είναι εγκληματική και θα πάει εκεί που πρέπει, δηλαδή στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας έτσι όπως αρμόζουν οι αγώνες αυτού του λαου, η ιστορία αυτού του τόπου», κατέληξε.

Γεννηματά: Τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση

Μαζί με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται έξω από το Εφετείο η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πως «σήμερα τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση. Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό στη ζωή μας. Και μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί».

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως «αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή, με ισχυρή Δημοκρατία».

«Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος. Μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει ότι δεν το γνωρίζει αυτό», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Αν σου άρεσε κάνε