Μίνι lockdown σε Ιωάννινα και Κοζάνη λόγω του κορονοϊού

Μίνι lockdown σε Ιωάννινα και Κοζάνη λόγω του κορονοϊού

ΕΛΛΑΔΑ Δημιουργία 07/10/20, 19:43

Σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων τίθενται ολόκληρες οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης, για πέντε ημέρες, από απόψε και ώρα 22:00 έως και τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Αυτό αποφασίστηκε έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στους δύο αυτούς Νομούς, που μέτρησαν σήμερα 26 και 29 νέα κρούσματα του κορονοϊού Covid-19, αντίστοιχα.

Τη σχετική εντολή έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, ενώ την απόφαση εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Ειδικότερα, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας, θα ισχύσουν τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες κλπ.
  • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών 5 μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Αν σου άρεσε κάνε