Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα η συνέχεια για τις ποινές

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα η συνέχεια για τις ποινές

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:17 Δημιουργία 16/10/20, 16:06

Τη Δευτέρα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το ενδεχόμενο αναστολής ή μη των ποινών για τους καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών, μετά τις απολογίες των πρώην βουλευτών και ηγετικών στελεχών της ΧΑ.

Σημειώνεται πως στο Εφετείο σήμερα... θυμήθηκαν να εμφανιστούν πρώην βουλευτές, όπως οι Γερμενής και Κασιδιάρης.

Όλοι τους ζήτησαν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους, εκτός από τον Γιάννη Λαγό, που δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την ποινή του δικαστηρίου και πως θα « προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα».

Από την πλευρά του Χρήστου Παππά, ο συνήγορος του απείλησε εμμέσως την έδρα, λέγοντας πως ζητά από το δικαστήριο να «κρατήσει πισινή».

Ο χρόνος της κράτησης δεν επιστρέφεται πίσω», είπε ο συνήγορος του πρώην βουλευτή και ζήτησε από το δικαστήριο να μην διατάξει την έκτιση της ποινής του εντολέα του, ώστε αν έχει κάνει λάθος είτε στην απόφαση επί της ενοχής είτε επί της ποινής, αυτό να μην αποβεί σε βάρος του εντολέα του, ο οποίος αν οδηγηθεί στην φυλακή ουσιαστικά θα έχει εκτίσει την ποινή του ώσπου να γίνει το εφετείο.

Κασιδιάρης: Εξοντωτική η ποινή

«Ήρθα να υποβάλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητά μου» ξεκίνησε ο Ηλίας Κασιδιάρης και συνέχισε: «Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις, όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζαν πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος, ζητώ το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο. Εάν δεν την πάρω, δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να ξεκινήσει το Εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή».

Για την ανεπανόρθωτη βλάβη που, όπως είπε, θα υποστεί, εξήγησε: «Ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή, χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό... Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο».

«Μην μου στέρησετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος».

Γερμενής: Είμαι συνεργάτης του Λαγού με μισθό 525 ευρώ - Πήρα πτυχίο

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο Γιώργος Γερμενής, αποκαλούμενος ως «Καιάδας». Ζητώντας από το δικαστήριο να του χορηγήσει αναστολή στην 13ετή κάθειρξη που του επιβλήθηκε, ο Γερμενής υποστήριξε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Δεν παραβίασα ποτέ τους όρους που μου επιβλήθηκαν. Σέβομαι την απόφασή σας, αλλά δεν συμφωνώ με αυτή. Δικαιούμαι να παλέψω μέχρι το Εφετείο. Όλο αυτό στοίχισε σε εμένα και την οικογένειά μου. Στιγματίστηκα και δέχθηκα πόλεμο».

«Μέχρι τρεις μήνες ήμουν άνεργος. Πλέον, έχω σταματήσει να ασχολούμαι με την πολιτική. Τώρα το τελευταίο τρίμηνο είμαι συνεργάτης του Γιάννη Λαγού με μισθό 525 ευρώ. Σε αυτό το διάστημα πήρα το πτυχίο μου σε Αρχαιολογία-Ιστορία. Αυτό που με ενδιαφέρει πλέον, είναι να σταθώ επαγγελματικά» συνέχισε.

«Η πρώτη μου σύζυγος δεν εργάζεται, είναι άνεργη και της δίνω διατροφή για τα δύο τέκνα. Δεν έχω παιδιά με τη δεύτερη σύζυγο, η οποία εργάζεται. Θέλω να λάβετε υπόψη σας ότι ήδη έχω βρεθεί σε σωφρονιστικό ίδρυμα επί 1,5 χρόνο και ήδη μου έχουν βάλει αυστηρούς όρους, τους οποίους τηρώ. Δεν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ ξανά με την πολιτική. Κοιτάω το βιοποριστικό κομμάτι πια για εμένα και την οικογένειά μου» κατέληξε.

Δια του συνηγόρου του, δε, ο Γερμενής ζήτησε κατ' οίκον περιορισμό με βραχιολάκι.

Στη δίκη κατάθεσε και η μητέρα του Γιώργου Γερμενή, η οποία ανέφερε ότι ο γιος της πρέπει να συντηρήσει την οικογένειά του, ενώ είπε πως ο δεν μπορεί να βρει εύκολα δουλειά, γιατί είναι υπόδικος.

«Πρέπει να εργασθεί, γιατί δίνει διατροφή για τα παιδιά του. Δεν τον παίρνουν πουθενά να εργασθεί, γιατί είναι υπόδικος. Για λόγους οικονομικούς, πρέπει να μην μπει στη φυλακή. Ξέρω ότι βοηθάει τον Λαγό, όχι πολιτικά, αλλά κάπως σαν γραμματειακή υποστήριξη. Ο πατέρας του είναι 74 χρόνων, χρειάζεται βοήθεια, εγώ έχω κάνει άλλο γάμο κι έχω και αλλά παιδιά… Ευχαριστώ πολύ, την επιείκεια σας» είπε η μάρτυρας στο δικαστήριο.

Ματθαιόπουλος: Είμαι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει τροφή στη μητέρα μου

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που βρέθηκε και στο δικαστήριο, ζήτησε δια του δικηγόρoυ του αναστολή στην εκτέλεση της 10ετούς κάθειρξης που του επιβλήθηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

«Είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει τροφή στη μητέρα του, η οποία θα υποστεί υπέρμετρη βλάβη» υποστήριξε ο συνήγορος του Ματθαιόπουλου.

«Δεν έχω να πω κάτι» είπε ο ίδιος ο Ματθαιόπουλος, όταν ρωτήθηκε από την έδρα, και κατόπιν αποχώρησε.

Τα επιχειρήματα της υπεράσπισης και οι... πίτσες του Μπούκουρα

Χαρακτηριστικά, ζητώντας αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που επιβληθηκε στους εντολείς του, ο δικηγόρος των Δ.Αγριογιάννη και Κων.Παπαδόπουλου υποστήριξε: «Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί με μεγαλύτερη ποινή να παίρνουν αναστολή. Εδώ έχουμε δυο Ελληνες με επτά χρόνια [...] Η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, η υπεράσπισή του είπε στη δίκη: «Ο Αλεξόπουλος δεν είχε καν προφυλακιστεί. Δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο. Έχει μια μόνιμη διαμονή στη Λάρισα. Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένειά του».

Η υπεράσπιση του Στάθη Μπούκουρα επισήμανε ότι ήδη έχει βρεθεί 12 μήνες στη φυλακή. «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αν μπει φυλακή, θα έχει εκτίσει την ποινή του» ανέφερε η συνήγορός του.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες -ανάμεσά τους και ένας μητροπολίτης- οι οποίοι περιέγραψαν την σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «Κυρία πρόεδρε, ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Η πλευρά του καταδικασθέντα Μιχ. Αρβανίτη υποστήριξε ότι, αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα της, τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75 ετών.

Ο συνήγορος του Αντ. Γρέγου ζήτησε από το δικαστήριο «βραχιολάκι» για τον εντολέα της. Μάλιστα, ζήτησε ο καταδικασθείς να έχει δικαίωμα κίνησης στο Δήμο Θερμαϊκού που κατοικεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος. Ακόμη, ο συνήγορος επικαλέστηκε σοβαρούς οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους, εξαιτίας των οποίων θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, αν οδηγηθεί στη φυλακή.

Η υπεράσπιση Ζαρούλια ζήτησε να μην εκτελεστεί η ποινή της. Υποστήριξε ότι η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου έζησε σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2013 και μπορούσε να πηγαίνει μόνο στον προφυλακισμένο σύζυγό της και στο φαρμακείο. Αργότερα, της επιβλήθηκε ο όρος να πηγαίνει στο τμήμα τρεις φορές το μήνα.

«Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των Αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς» ανέφερε η υπεράσπιση Ζαρούλια και προσέθεσε: «Αν δεν χορηγήσετε αναστολή, προκαλείτε βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορουμένου, που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν ούτε το δικαίωμα για έφεση... Ζητούν να μην τύχουν και του τελευταίαου δικαιώματος, το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς».

Ο δικηγόρος του Πολ. Ζησιμόπουλου υποστήριξε πως ο εντολέας του δεν είναι φυγόποινος. «Έχει ένα παιδί 10 χρόνων, το οποίο πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. Η σύζυγός του είναι εν ενεργεία αξιωματικός στο 401 και τώρα λόγω της επιφυλακής απουσιάζει συνεχώς. Άρα, αν μπει φυλακή, θα μείνει ένα παιδί στο σπίτι μόνο» είπε, μεταξύ άλλων.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος ζήτησε ο ίδιος από το δικαστήριο να μην μπει στη φυλακή. «Δεν μπορώ να κρύψω την πικρία μου για τη καταδίκη» είπε στους δικαστές και μίλησε για τις δυο ανήλικες κόρες του, ο οποίες δέχονται μπούλινγκ στο σχολείο. Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει με την οικογένειά του. «Με καταδικάσατε αλλά παρακαλώ για μια δεύτερη ευκαιρία με εξοντώσετε», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα για τον Ηλιόπουλο στη δίκη κατέθεσε και ο ιεράς αδελφός του, ο οποίος έκανε λόγο για έναν άνθρωπο της προσφοράς, που δεν πρέπει να πάει στη φυλακή. Ο αδελφός του Ηλιόπουλου είπε: «Αυτό που ήθελα να πω είναι ένας άνθρωπος της προσφοράς. Έξω είναι χρήσιμος ο Παναγιώτης. Είναι αρωγός στην οικογένεια του και τον έξω κόσμο. Βοηθά σε πυρκαγιές και πλημμύρες. Έξω θα είναι χρήσιμος, μέσα θα είναι καταστρεπτικό. Για την οικογένεια του που δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Οι ανιψιές μου καταλαβαίνουν την κατάσταση. Οικονομικά όλο του το είναι ,πλέον έχει αφήσει την πολιτική, έχει επικεντρωθεί μόνο στην οικογένεια του και την επιχείρηση».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η εν διαστάσει από το 2012 σύζυγος του Νίκου Μίχου, η οποία υποστήριξε στο δικαστήριο ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του πρώην συζύγου της γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να στηρίξει την οικογένεια. «Αν ο Νίκος εκτίσει την ποινή του εμείς θα οδηγηθούμε σε απόγνωση» είπε η μάρτυρας.

Αν σου άρεσε κάνε