Χρυσή Αυγή στη φυλακή: Στη ΓΑΔΑ η πλειονότητα της εγκληματικής οργάνωσης

Χρυσή Αυγή στη φυλακή: Στη ΓΑΔΑ η πλειονότητα της εγκληματικής οργάνωσης

ΕΛΛΑΔΑ UPD 21:37 Δημιουργία 22/10/20, 20:12

Στη χέρια της αστυνομίας βρίσκονται πλέον όλα τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, εκτός από τον υπαρχηγό Χρήστο Παππά, που παραμένει άφαντος μέχρι στιγμής και τον Γιάννη Λαγό που είναι ευρωβουλευτής.

Από την Αστυνομία έχουν ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να εκτελεστεί η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Χρήστου Παππά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.

Στο πλαίσιό των αναζητήσεων κλιμάκια της Ασφάλειας έκαναν έρευνες σε τρία σπίτια του ναζιστή υπαρχηγού της οργάνωσης, ένα στο Ίλιον και δύο στου Παπάγου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι ιδιοκτησίας του στα Γιάννενα.

Ο Χρήστος Παππάς, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, είχε την υποχρέωση, βάσει περιοριστικών όρων να δίνει το παρών κάθε 1η του μηνός, στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, κάτι που τηρούσε μέχρι και αυτό το μήνα απαράβατα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέχρι το 2015 από το δικαστήριο του είχαν επιβληθεί οι όροι να παρουσιάζεται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, αλλά αυτό άλλαξε με βούλευμα και μεταβλήθηκε σε μία φορά το μήνα, κάτι που τηρούσε απολύτως τυπικά μέχρι και αυτό το μήνα. Τις τελευταίες μέρες όμως έχει εξαφανιστεί.

Μετά την εμφάνιση και των τελευταίων του «διευθυντηρίου» της οργάνωσης που προσήλθαν αυτοβούλως, στη ΓΑΔΑ κρατούνται συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός Νίκος ΜΙχαλολιάκος, ενώ άλλοι 10, ανάμεσα τους και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος συνελήφθησαν στο Εφετείο, όπου ήταν παρόντες την ώρα της ανακοίνωσης της τελικής απόφασης και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Μεταγωγών.

Πότε θα μπορούν να αποφυλακιστούν

Τα μέλη του διευθυντηρίου Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς και Ηλίας Παναγιώταρος που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, θα μπορούν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση στα 5 περίπου χρόνια παραμονής τους στις φυλακές και υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Την ίδια στιγμή, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση συντομότερα.

Ακόμη, σε περίπτωση κατά την οποία εκτίσουν τις ποινές τους σε αγροτικές φυλακές, τότε, ο χρόνος φυλάκισης μειώνεται κατά κάτι, καθώς τα «μεροκάματα» στις φυλακές αυτές είναι ευνοϊκότερα, από ότι εάν εργαστούν σε οποιαδήποτε άλλη φυλακή.

Για τους πρώην βουλευτές οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (χωρίς ή με ελαφρυντικά) και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 5 έως 7 χρόνια, ο χρόνος που μπορούν να ζητήσουν υφ΄ όρων απόλυση, είναι λιγότερος των 5 ετών και μεγαλύτερος των 4 ετών.

Πότε αποκτούν δικαίωμα αποφυλάκισης οι υπόλοιποι

Όλοι οι υπόλοιποι που έχουν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές, ο χρόνος που μπορούν να υποβάλλουν αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης μειώνεται ανάλογα με το ύψος της ποινής τους και γενικότερα ο μέσος όρος παραμονής στη φυλακή θα είναι από 4 έως 4,8 έτη.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο καθ΄ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια και κάθειρξη 14 ετών, αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης έχει την δυνατότητα να υποβάλλει αφού εκτίσει τα 20 έτη.

Αν σου άρεσε κάνε