Ενημέρωση ΕΟΔΥ: Ρεκόρ κρουσμάτων - Στις 1259 οι νέες μολύνσεις

Ενημέρωση ΕΟΔΥ: Ρεκόρ κρουσμάτων - Στις 1259 οι νέες μολύνσεις

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:38 Δημιουργία 27/10/20, 17:58

Ακόμα 1259 νέες μολύνσεις κορονοϊού Covid-19 καταγράφηκαν σήμερα Τρίτη στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας να ξεπερνά τα ­32752.

Τους 593 έφτασαν οι νεκροί, με ακόμα 12 άτομα να χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε ­102.

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12381 (37.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. 225 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.».

Καθηγητής Μαγιορκίνης

Στις δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, ανέφερε πως από τα σημερινά κρούσματα, 295 καταγράφονται στην Αττική και 291 στη Θεσσαλονίκη, .

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το δεύτερο κύμα σε παγκόσμια κλίμακα διατηρεί τη δυναμική του, με περισσότερες από 400.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη από τη νόσο έχουν καταλήξει 250.000 άνθρωποι.

Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα ενώ στην Ελλάδα η εκτίναξη επιδημίας απ'την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε στην αύξηση των διαγνώσεων κατά περίπου 300/ημέρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως οι ενδείξεις δείχνουν ξεκάθαρα, επιθετική αύξηση προ των πυλών.

Οι νέοι 19-39, διατηρούν 4-5 φορές μεγαλύτερη επίπτωση από την ομάδα 0-18 και 65+ ενώ οι 40-65 κινούνται στη μισή επίπτωση των πρώτων.

Η θερμοκρασιακή πτώση και συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους φαίνεται να ευθύνονται μεταξύ άλλων για το βεβαρημένο επιδημιολογικό προφιλ της χώρας.

Ο καθηγητής Τσιόδρας, που συμμετείχε στην σημερινή ενημέρωση, μεταξύ άλλων είπε:

«Μια Ιστορική μέρα με μνήμες ανδριοσύνης, μιλάει η γλώσσα της καρδιάς.
Η φωνή της συνείδησης. Δε χάνουμε την ελπίδα μας. Παλεύουμε με τα μέτρα, συνεχίζουμε τη ζωή μας, για να αποφύγουμε τις ψυχικές και οικονομικές συνέπειες.

Σήμερα αυξήθηκαν ευρωπαϊκά οι συζητήσεις για lockdown. Θέλουμε να αποφύγουμε τον ολικό αποκλεισμό. Δεν μπορούμε να μπούμε στην προσωπική επιλογή του απέναντι.

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Δεκέμβριο και ένα δύσκολο Ιανουάριο. Η αθώα και ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να σχετιστεί με μια ενοχοποίηση της μετάδοσης της νόσου στις ευπαθείς ομάδες.

Περιμέναμε ένα δεύτερο, πιο δύσκολο κύμα. Η ευθύνη κουράζει. Είναι ώρα συνείδησης και ελεύθερης επιλογής. Επιλογή πως αυτό πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσουμε. Το εμβόλιο ίσως έρθει πιο γρήγορα απ'όσο περιμένουμε. Υπάρχει ελπίδα από αρκετά εμβόλια και φάρμακα.

Είμαι κοντά σας για να δηλώσω πως οι επιστήμονες είμαστε εδώ και παρακολουθούμε τον ιό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή.

Σε εστιατόριο δεν έχω πάει από το Φεβρουάριο. Αν ήθελα να πάω, θα πήγαινα με μάσκα και θα την έβγαζα μόνο για να φάω. Το ίδιο και στα ΜΜΜ. Αδύνατο να επενδύσουμε σε παραπάνω μέσα. Φοράτε τη μάσκα σωστά! Οι κανόνες υπάρχουν για να είμαστε ελεύθεροι. Πλένουμε τα χέρια μας. Όσοι φορούν γυαλιά είναι πιο προστατευμένοι. Πρέπει να περιορίσουμε τις συναθροίσεις. Είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη να ξεδώσω αυτήν την περίοδο ώστε να μη σκεφτώ το διπλανό μου;

Γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο για ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Η Ν. Κορέα βρίσκει το 80% των κρουσμάτων μέσω ιχνηλάτησης.

Αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει, δε θα αντέξουμε, η επιδημία θα διασπαρεί και το σύστημα υγείας θα πνιγεί.

Δε θέλω να σας μιλήσω για φόβο. Όταν οι ίδιοι επιβάλλουμε στον εαυτό μας έναν κανόνα τον τηρούμε ευκολότερα και είμαστε καλό παράδειγμα στα παιδιά μας.

Δεν είμαι καθηγητής, είμαι μαθητής, Κοιμάμαι μόλις 3-4 ώρες. Ας κάνουμε μια θυσία και εμείς σήμερα.»

Αν σου άρεσε κάνε