Στη «σκιά» ενός νέου εθνικού lockdown

Στη «σκιά» ενός νέου εθνικού lockdown

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:47 Δημιουργία 29/10/20, 08:15

Στη «σκιά» ενός εθνικού lockdown ζει όλη η χώρα, τη στιγμή που ο κορονοϊός επελαύνει, το σύστημα Υγεία πιέζεται και Γαλλία και Γερμανία σέρνουν πρώτες το χορό, αφού το νέο κύμα της πανδημίας είναι ισχυρότερο.

Η ώρα δύσκολων αποφάσεων για τη συμπρωτεύουσα έφτασαν, αφότου χθες ανακοινώθηκαν σχεδόν 400 ημερήσια κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, με τη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο του αόρατου εχθρού.

Με τις νέες μολύνσεις να ξεπερνούν τις 1.500 μόλις στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ ακόμη οι θερμοκρασίες διατηρούνται σε φυσιολογικές γα την εποχή επίπεδα, οι ειδικοί φοβούνται για έναν χειμώνα με σκηνές Ιταλίας, όπως εκείνες της περασμένης άνοιξης.

Αυτό, γιατί ήδη οι νοσηλευόμενοι έχουν αγγίξει τους 1.000, ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας βρίσκονται μία ανάσα από τους 120, επιβεβαιώνοντας τη δυναμικότητα και μεταδοτικότητα του ιού στο δεύτερο κύμα.

Σήμερα, Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αναβρασμός και κινητικότητα, αφότου χθες συνεδρίασε εκτάκτως η επιτροπή λοιμωξιολόγων, προχωρώντας σε εισήγηση για καθεστώς lockdown στη Θεσσαλονίκη, όπως ακριβώς αυτό που ισχύει για Κοζάνη, Καστοριά και Σέρρες.

Την ίδια ώρα, η Αττική είναι το κέντρο βάρους για τις καθοριστικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο, με τον πρωθυπουργό να έχει ωστόσο διευκρινίσει ότι η επιλογή ενός γενικευμένου lockdown είναι η τελευταία, καθώς οι συνέπειες για την οικονομίας μας θα είναι καταστροφικές.

Τα βλέμματα λοιπόν στρέφονται στον Νοέμβριο και στην αποτελεσματικότητα των ήδη υφιστάμενων μέτρων, αλλά και σε αυτά που εξετάζονται για περαιτέρω λήψη. Στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια περί λουκέτου στην εστίαση από τις 9 το βράδυ και νυχτερινό lockdown από τις 10 το βράδυ, ενώ οι ειδικοί εξακολουθούν να τονίζουν την πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους επιχειρηματίες του κλάδου, έτσι ώστε να αποφευχθεί το οριστικό κλείσιμο.

Επίσης, εξετάζεται ο περιορισμός των μετακινήσεων του πληθυσμού εκτός των ορίων των περιφερειακών ενοτήτων, που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4, δηλαδή στο επίπεδο αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.

Σε αυτό το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται σχεδόν όλη η Περιφέρεια Αττικής (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος τομέας Αθηνών, Δυτικός τομέας Αθηνών, Κεντρικός τομέας Αθηνών, Νότιος τομέας Αθηνών, Πειραιάς), η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Σαντορίνη, η Ροδόπη και η Νάξος - οι δύο τελευταίες περιοχές εισέρχονται από σήμερα στο επίπεδο 3.

Ακόμη, εξετάζεται η ενεργοποίηση του μέτρου της χρήσης μάσκας παντού, σε όλη τη χώρα, δηλαδή και στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στα επίπεδα 1 και 2, δηλαδή πράσινο και κίτρινο.

Τέλος, το μέτρο της τηλεργασίας θεωρείται σχεδόν μονόδρομος, με την Επιτροπή να το έχει συζητήσει εκτενώς και σε άλλες συνεδριάσεις, και να έχει συμφωνήσει στην αναγκαιότητά του.

Αν σου άρεσε κάνε