Θεσσαλονίκη: Στο 7,4% τα θετικά rapid test - Μήνυμα από το 112

Θεσσαλονίκη: Στο 7,4% τα θετικά rapid test - Μήνυμα από το 112

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:46 Δημιουργία 30/10/20, 13:23

Ξεπέρασαν τον πανελλαδικό μέσο όρο θετικότητας, τα rapid tests τα οποία διενεργήθηκαν από 15 κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη, σε μια απόπειρα καταγραφής της επιδημιολογικής κατάστασης της πόλης.

Ο μέσος όρος θετικότητας άγγιξε το 4,4 σε αντίθεση με το 3, των προηγούμενων 15 ημερών.

Η πόλη βρίσκεται από το πρωί σε lockdown, καθώς μαζί με τη Λάρισα και τη Ροδόπη, έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Οριακή κατάσταση στις μονάδες Covid, με την πληρότητα να αγγίζει το 80%, περιέγραψε ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, Δημήτρης Λουκίδης, έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού στο νοσοκομείο Παπανικολάου, στο οποίο βρέθηκαν θετικά 24-25 άτομα.

«Οι εργαζόμενοι που δίνουν αυτή τη στιγμή στη μάχη είναι άνω των 50 ετών και εργάζονται 1 για 10 ασθενείς, είμαστε στα όρια μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε πως τα ενεργά κρούσματα στην πολη κυμαίνονται από 60.000 έως 70.000.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, εστάλη στους πολίτες ειδικό μήνυμα με οδηγίες, από το 112.

112_thessaloniki

Ανησυχία για τη διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Φοβάμαι γιατί το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου πολλοί Θεσσαλονικείς πήγαν εκδρομή σε θέρετρα γύρω από τη Θεσσαλονίκη και φοβάμαι ότι έγινε διάδοση ότι δυστυχώς τα αποτελέσματα θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες. Αρχικά δεν υπήρχε και καθόλου φορτίο στα νοσοκομεία. Τώρα και εκεί το πράγμα αρχίζει να γίνεται δύσκολο».

Αναφερόμενος στη στάση της νεολαίας τόνισε πως «υπήρχαν παράλληλες καταστάσεις στην πόλη των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, δύο πόλεις με μεγάλη πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν ήρθαν προφανώς όλοι οι φοιτηές λόγω των συνθηκών, αλλά δημιουργήθηκε θέμα. Προφανώς δεν δαιμονοποιούμε τους φοιτητές, απλά διαπιστώνουμε πώς μπορεί να ανοίξει μια κερκόπορτα».

Τι ισχύει για τις περιφέρειες σε κατηγορία 4

Για τις περιφέρειες που βρίσκονται στην κατηγορία 4 προβλέπεται ηυποχρεωτική χρήση μάσκας(μάσκα παντού) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

- Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
- Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης
- Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
- Μουσικές σκηνές
- Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
-Παιδότοποι
- Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
-Γυμναστήρια
- Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
-Εμποροπανηγύρεις
-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ-πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Αν σου άρεσε κάνε