Τουλάχιστον 4 τραυματίες από το σεισμό στη Σάμο - Καταρρεύσεις κτηρίων στη Σμύρνη της Τουρκίας

Τουλάχιστον 4 τραυματίες από το σεισμό στη Σάμο - Καταρρεύσεις κτηρίων στη Σμύρνη της Τουρκίας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:47 Δημιουργία 30/10/20, 14:51

Τουλάχιστον 4 άτομα έχουν τραυματιστεί από το σεισμό 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής βόρεια της Σάμου, με αρκετές ζημιές σε περιοχές του νησιού με το Καρλόβασι να έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα του εγκέλαδου.

Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία.

Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Οι αρχές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τα παλιά κτήρια, ενώ όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή κυρίως στη Σάμο αλλά και στα κοντινά νησιά του Αιγαίου.

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα νότια της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές.

Ζημιές προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί στη Λέσβο.

Επί τόπου ο Χαρδαλίας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών.

Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει στους κατοίκους των νησιών γύρω από τη Σάμο όσα αναφέρει και στα μηνύματα μέσω 112 που έστειλε, και συγκεκριμένα να αποφεύγουν επικίνδυνα κτίρια, να καταφεύγουν σε ανοιχτό ασφαλή χώρο, να μην τηλεφωνούν άσκοπα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω 112 εστάλησαν δύο μηνύματα με τη μορφή συναγερμού, sms και φωνητικά.

Επιφυλακή στα νοσοκομεία

Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας έχουν ήδη τεθεί τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία, αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και προσθέτει: Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

Το αεροδρόμιο της Σάμου, που είχε κλείσει νωρίτερα, πλέον λειτουργεί κανονικά, ενώ στο νησί μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης με κλιμάκιο μηχανικών.

Τραγική η κατάσταση στη Σμύρνη

Τα δεδομένα είναι πολύ χειρότερα στη Σμύρνη της Τουρκίας, με τουλάχιστον 20 κτήρια της πόλης να έχουν καταρρεύσει και χιλιάδες άτομα να βρίσκονται στους δρόμους.

Σύμφωνα με τη Sabah, υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 4 άτομα που έχουν εγκλωβιστεί σε συντρίμμια κτηρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είπε πως «είμαστε δίπλα στο λαό που υποφέρει», ενώ κλιμάκιο της τουρκικής κυβέρνησης να μεταβαίνει στη Σμύρνη για επιθεώρηση των καταστροφών.

«Ευχόμαστε να είναι όλα περαστικά για τους πολίτες της Σμύρνης που επηρεάστηκαν από τον σεισμό. Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους της πόλης, με όλα τα διαθέσιμα μέσα του κράτους. Αναλαμβάνουμε δράση για να γίνει όλη η απαραίτητη δουλειά στην περιφέρεια, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τους υπουργούς» ανέφερε ο Ερντογάν.

Image

Τα τουρκικά media εκφράζουν φόβους για θύματα, με βάση μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων.

Αν σου άρεσε κάνε