Νεκρά δύο 17χρονα παιδιά από το σεισμό στη Σάμο

Νεκρά δύο 17χρονα παιδιά από το σεισμό στη Σάμο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:19 Δημιουργία 30/10/20, 17:11

Δύο 17χρονια παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό ,6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο παλιού σπιτιού στο Βαθύ.

Η τραγωδία σημειώθηκε όταν οι δύο μαθητές, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, βρέθηκαν στο σημείο τη στιγμή που κατέρρευσε ο τοίχος του πρώτου ορόφου και τα καταπλάκωσε.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ανέσυρε τα δύο παιδιά και τα μετέφερε στο νοσοκομείου του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατο τους, σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία.

Ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα θα αεροδιακομιστεί από τη Σάμο στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» , σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Επίσης γίνεται γνωστό ότι θα αεροδιακομιστεί επίσης 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνας, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου.

Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μετέβησαν 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους.

Όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Για τους μετασεισμούς

Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία.

Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Λίγο πριν από τις 16:00 αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το νησί της Σάμου, που είχε διακοπεί λόγω του σεισμού, με εξαίρεση τα χωριά Λέκα και Καστανιά και ένα τμήμα στο Καρλόβασι, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των βλαβών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάστασή τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι για οποιαδήποτε τυχόν μεμονωμένα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του νησιού, μπορούν να απευθυνθούν στην 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση του ΔΕΔΔΗΕ στο 11500 ή 2111900500.

Οι αρχές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τα παλιά κτήρια, ενώ όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή κυρίως στη Σάμο αλλά και στα κοντινά νησιά του Αιγαίου.

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα νότια της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές.

Ζημιές προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί στη Λέσβο.

Επί τόπου ο Χαρδαλίας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έφτασε στη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών.

Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει στους κατοίκους των νησιών γύρω από τη Σάμο όσα αναφέρει και στα μηνύματα μέσω 112 που έστειλε, και συγκεκριμένα να αποφεύγουν επικίνδυνα κτίρια, να καταφεύγουν σε ανοιχτό ασφαλή χώρο, να μην τηλεφωνούν άσκοπα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω 112 εστάλησαν δύο μηνύματα με τη μορφή συναγερμού, sms και φωνητικά.

Επιφυλακή στα νοσοκομεία

Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας έχουν ήδη τεθεί τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία, αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και προσθέτει: Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

Το αεροδρόμιο της Σάμου, που είχε κλείσει νωρίτερα, πλέον λειτουργεί κανονικά, ενώ στο νησί μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης με κλιμάκιο μηχανικών.

Αν σου άρεσε κάνε