Α. Κοτανίδου: Απόλυτα ασφαλή τα εμβόλια - Ψευδείς οι ειδήσεις περί επικινδυνότητας

Α. Κοτανίδου: Απόλυτα ασφαλή τα εμβόλια - Ψευδείς οι ειδήσεις περί επικινδυνότητας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:53 Δημιουργία 10/11/20, 19:35

Για το προσωπικό των ΜΕΘ, τη θνητότητα στην Ελλάδα αλλά και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μίλησε στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Συγκεκριμένα, η κ. Κοτανίδου αναφέρθηκε στις ΜΕΘ λέγοντας:

«Αυτό που σε αυτή την πρωτοφανή κρίση φάνηκε είναι ότι η καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ οι οποίες καλούνται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, να κάνουν την προσπάθεια να σωθεί η ζωή.

Δεν είναι μόνο τα μηχανήματα -είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων. Οι ΜΕΘ δεν είναι μονάδες στις οποίες ο άρρωστος μπαίνει για να καταλήξει αλλά για να βγει υγιής και να προσφέρει και πάλι στην κοινωνία» δήλωσε η κ. Κοτανίδου, σημειώνοντας ότι «από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση.

Υπάρχει ποσοστό ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε» είπε αλλά επισήμανε ότι σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα «το ποσοστό είναι εξαιρετικό», δηλαδή «έχουμε μια θνησιμότητα στις ΜΕΘ ασθενών που είναι πάρα πολύ βαριά» και ανέφερε ότι η θνητότητα είναι γύρω στο 35%-37%, «ένα εξαιρετικό σκορ για τις ΜΕΘ σε οποιαδήποτε χώρα», και αυτό «το οφείλουμε στο προσωπικό που είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο, έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό του».

Σε ότι αφορά στα ποσοστά θνητότητας της χώρας μας, η Α. Κοτανίδου είπε πως «η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, είναι μια θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής».

Σχετικά με το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του ιού, τόνισε πως «όλοι οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν, απλώς με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό, αργότερα οι ευπαθείς ομάδες» και κατόπιν όποιος άλλος εθελοντικά το επιθυμεί.

Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο».

Αν σου άρεσε κάνε