ΜΕΘ: Στο 86% η πληρότητα στην επικράτεια, στο 99% στη Β. Ελλάδα

ΜΕΘ: Στο 86% η πληρότητα στην επικράτεια, στο 99% στη Β. Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:54 Δημιουργία 23/11/20, 18:43

Το συντριπτικό ποσοστό του 86% «αγγίζει» η πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, η οποία βιώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας υπό θλιβερές συνθήκες, με τους αριθμούς των διασωληνώσεων και των θανάτων να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Μιλώντας κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, οι Γκ. Μαγιορκίνης, Β. Παπαευαγγέλου εκ μέρους των επιστημόνων και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων χωρίς εκπτώσεις.

«Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί είναι μεγάλη. Η συνάθροιση σε σπίτια εξακολουθεί να δημιουργεί κινδύνους», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ακόμη και σε ολιγάριθμες συναντήσεις, ιδιαίτερα απέναντι στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες.

Δίνοντας στοιχεία για την πληρότητα των ΜΕΘ, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ ανέφερε:

«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη. Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%».

Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε επίσης η ίδια, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε επίσης λόγο για σταθεροποίηση και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, περί τις 400 κάθε ημέρα.

Για ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων έκανε λόγο από την πλευρά του και ο κ. Μαγιορκίνης. «Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το φορτίο ωστόσο παραμένει εξαιρετικά βαρύ, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές πως μοναδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής.

«Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα, τόσο καλύτερα αποδίδουν: «Δεν είναι στιγμή παρά την κόπωση και τις όποιες δικαιολογίες, για εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων».

Ερωτηθείς, εάν θα κάνουμε «Xριστούγεννα με sms», o κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «Ας μη βιαζόμαστε, αυτά θα αποφασιστούν όταν θα μπούμε στη διαδικασία σταδιακής άρσης των μέτρων».

Αν σου άρεσε κάνε