Drone εντοπισμού πυρηνικών απειλών προμηθεύεται η ΕΛ.ΑΣ

Drone εντοπισμού πυρηνικών απειλών προμηθεύεται η ΕΛ.ΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:34 Δημιουργία 02/12/20, 16:18

Ειδικό μη-επανδρωμένο αεροσκάφος για την ανίχνευση πυρηνικών υλικών αναμένεται να προμηθευτεί η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Sputnik News, έχει ήδη ολοκληρωθεί η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος «PRINCE – Preparedness & Response for CBRN(e) Incidents–(Ετοιμότητα & Ανταπόκριση για ΧΒΡΠ-Ε Περιστατικά)», το οποίο αφορά στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την πρόληψη, διερεύνηση, εκπαίδευση και προετοιμασία για την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών απειλών, καθώς και απειλών με εκρηκτικές ύλες.

Πρόκειται για μέρος της συνολικής στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε. που στηρίζεται και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Το drone είναι πολυκόπτερο, έχει δυνατότητα πτήσης ακτίνας 5 χιλιομέτρων από τον χειριστή του, μεγάλη αυτονομία και είναι εφοδιασμένο με κάμερες ημέρας, αλλά και θερμική νυχτερινής παρακολούθησης, ενώ το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των τεχνικών χαρακτηριστικών αφορά στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό ανίχνευσης και εντοπισμού πυρηνικών και ραδιολογικών υλικών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη, η συσκευή θα πρέπει «να παρέχει μέτρηση του ρυθμού δόσης ακτινοβολίας και να πραγματοποιεί ταυτοποίηση χαρακτηρισμό ραδιοϊσοτόπων ή νουκλεϊδίων και να ανιχνεύει ακτινοβολία στην ενεργειακή περιοχή από 50 keV έως 3 MeV τουλάχιστον».

Αν σου άρεσε κάνε