«Αχτίδα φωτός» για τις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

«Αχτίδα φωτός» για τις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:23 Δημιουργία 08/12/20, 15:58

Μετά τη μακρά περίοδο «ασφυξίας» που βίωσαν οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε Θεσσαλονίκη και Β. Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα... αχνοφαίνεται μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων και νέων εισαγωγών, γεγονός που σταδιακά αποτυπώνεται και στις ΜΕΘ.

Χθες, μετά από πολύ καιρό, η εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με άδειες κλίνες, ενώ η ίδια εικόνα επικράτησε και στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ.

«Για πρώτη φορά μετά από 20 και πλέον μέρες κλείσαμε την εφημερία με κενά κρεβάτια. Το γεγονός αυτό γεννά μια κατ΄ αρχήν αισιοδοξία ότι η αντανάκλαση της μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων αρχίζει να ακουμπάει και τις ΜΕΘ. Δεν φτάνει μια εφημερία για να εξαχθούν συμπεράσματα, αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια. Πάντως, εγώ, που ήμουν ιδιαίτερα προσεκτικός και επιφυλακτικός το προηγούμενο διάστημα στο να μιλήσω για τάση υποχώρησης, τολμώ να πω πως κάτι τέτοιο έχει αρχίσει τώρα να φαίνεται», αναφέρει στο iatronet ο διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου, καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής.

«Από χθες άδειασε η Κλινική από περιστατικά Covid και πλέον θα μπορεί πλέον να λειτουργεί ξανά ως Παθολογική», συμπλήρωσε.

Το Παπανικολάου είχε πάρει τη «σκυτάλη» της γενικής εφημερίας από το «Ιπποκράτειο», η οποία έληξε στις 8 το πρωί της Δευτέρας με τρεις κενές κλίνες ΜΕΘ σε σύνολο 25. Άλλες τρεις κενές κλίνες διαθέτει και το ΑΧΕΠΑ, που εφημερεύει σήμερα, ενώ με διαθέσιμα κρεβάτια εντατικής αναμένεται να αρχίσει την εφημερία του αύριο και το Παπαγεωργίου.

«Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια βελτίωση, αλλά η εικόνα στις ΜΕΘ είναι δυναμική και αλλάζει ανά πάσα στιγμή. Τη μια στιγμή μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και σε δέκα λεπτά να έχουν καλυφθεί, ή και το αντίστροφο: να απελευθερωθούν κλίνες είτε γιατί κάποιοι πάνε καλύτερα και αποσωληνώνονται είτε γιατί δυστυχώς καταλήγουν. Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να υπάρχει εφησυχασμός», αναφέρει στο iatronet.gr η διευθύντρια του Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ Β.Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου και προσθέτει: «Τα μεγάλα νοσοκομεία μπορούν να στηρίζονται από μόνα τους. Έχουν τα μέσα να παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα ακόμη κι αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Το πρόβλημα είναι στα περιφερειακά νοσοκομεία, όπου υπάρχει ανάγκη διακομιδών. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια βελτίωση. Υπάρχει αισιοδοξία ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα».

«Ελπίζω να έχουμε βγει σοφότεροι από την περιπέτεια του lockdown και να τηρούμε τα μέτρα και τις αποστάσεις. Αλλιώς είναι εύκολο τα πράγματα να χειροτερεύσουν και πάλι. Ξέρετε, αρκεί ο συνωστισμός μιας μέρας σε μια λαϊκή αγορά για να δούμε αυτό να αποτυπώνεται στα νοσοκομεία λίγες μέρες μετά», δήλωσε, εκφράζοντας την ανησυχία της.

Σε ότι αφορά στα περιφερειακά νοσοκομεία, η κ. Λεπτοκαρίδου δήλωσε πως «οι Σέρρες έχουν βελτίωση εδώ και καιρό. Η Δράμα έχει αρχίσει να δέχεται περιστατικά και από άλλους νομούς», ενώ η εικόνα φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από εργαζόμενους της Δράμας, οι οποίοι έπειτα από μια εφιαλτικά δύσκολη περίοδο άρχισαν να βλέπουν με αισιοδοξία τη συνέχεια. «Από τις 12 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουμε, νοσηλεύουμε 7 ασθενείς και οι 5 είναι κενές. Υπήρξαν κάποιες αποσωληνώσεις και δυστυχώς και απώλειες τις τελευταίες μέρες. Όντως δεχόμαστε περιστατικά και από άλλους νομούς. Χθες έγινε διακομιδή από την Κατερίνη, τις προηγούμενες μέρες είχαμε δύο από Κιλκίς. Υπάρχει αποκλιμάκωση και στις κλινικές Covid. Πάμε καλύτερα», είπε στο iatronet.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Δράμας, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Ελάφρυνση παρατηρείται και στο νομό Πέλλας, με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Πέλλας να δηλώνει: «Η προσέλευση στα δύο νοσοκομεία, Έδεσσας και Γιαννιτσών, βρίσκεται στο 30% της κορύφωσης. Στην Έδεσσα είχαμε προσέλευση 25 ατόμων στα ΤΕΠ της Παθολογικής έναντι 90 στην κορύφωση και μέσο όρο 5 νέων εισαγωγών ημερησίως. Υπάρχει πλέον διαθεσιμότητα 15-20 απλών κρεβατιών Covid και μια κενή κλίνη ΜΕΘ. Βέβαια το προσωπικό είναι αποδεκατισμένο και εξουθενωμένο και εξακολουθεί να δίνει τη μάχη. Ειδικά στα Γιαννιτσά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με συναδέλφους σε καραντίνα».

Αν σου άρεσε κάνε