ΜΕΘ και ενεργά κρούσματα έβαλαν «φρένο» στο άνοιγμα της αγοράς

ΜΕΘ και ενεργά κρούσματα έβαλαν «φρένο» στο άνοιγμα της αγοράς

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:00 Δημιουργία 11/12/20, 18:07

Η ασφυκτική πληρότητα στις ΜΕΘ και ο υψηλός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι οι δύο βασικοί λόγοι, που οδήγησαν τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν την παράταση της αναστολής της λειτουργίας της αγοράς, επεσήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στις ΜΕΘ είναι 82% η πληρότητα στην επικράτεια και τα ενεργά κρούσματα στην κεντρική Μακεδονία ανέρχονται σε 6.000. «Γι΄αυτούς τους δύο λόγους δεν εισηγούμαστε την χαλάρωση των μέτρων», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η παιδίατρος – λοιμωμοξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου εκτίμησε πως με τη σημερινή πορεία, θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια.

«Αυτό θα συμβεί, εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό σχετικά αριθμό αύξησης κρουσμάτων», σημείωσε η ίδια.

Ανέφερε, πάντως, ότι σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, η κατάσταση πλέον από τα περιοριστικά μέτρα σταθεροποιείται.

Όπως δήλωσε, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι 320 ημερησίως, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος ήταν στις 450 ανέφερε. Παράλληλα, πλέον, ο μέσος όρων νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 1.500 κρούσματα.

Μια ακόμη θετική είδηση, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, είναι πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρούμε σχετικά λιγότερα κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

«Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και ότι τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν», υπογράμμισε.

Δεύτερο lockdown VS πρώτο

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε μια σύγκριση της επιδημιολογικής εικόνας σήμερα με την 4η Μαΐου, ημέρα που εξήλθαμε από το πρώτο Lockdown.

Σε όλη την επικράτεια στις 4 Μαΐου υπήρχαν 900 ενεργά κρούσματα, έναντι περισσοτέρων των 12.000 σήμερα.

Αντίστοιχα, το Μάιο, στα νοσοκομεία καταγράφονταν 35 διασωληνωμένοι, έναντι 583 ασθενών σήμερα.

Τέλος, την ημέρα εκείνη πριν από 7 μήνες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 2 θανάτους, έναντι 102 που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Είναι εύκολα κατανοητό ότι τόσο η επιδημιολογική εικόνα, όσο και η πληρότητα στο ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμα. Δεν έχουμε περιθώρια δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση κρουσμάτων«, σημείωσε η ίδια. «Να συνυπολογίσουμε την κόπωση του ιατρικού προσωπικού και τον άστατο καιρό που μας κλείνει μέσα», πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η αύξηση της κινητικότητας θα επιφέρει αύξηση κρουσμάτων. Ποια είναι αυτή που μπορούμε να αντέξουμε; Δεν θα θέλαμε να δούμε τις ΜΕΘ γεμάτες με 600 διασωληνωμένους μέσα στην Πρωτοχρονιά. Τότε θα μιλάγαμε για την επανάκαμψη του δεύτερου κύματος», είπε, απευθύνοντας πάλι έκκληση στους πολίτες να προσέχουν κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Μια ευρεία άρση των μέτρων θα είχε δυσβάσταχτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε.

«Ο αόρατος αυτός εχθρός είναι ακόμη ανάμεσά μας και παραμονεύει. Ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία υπερμετάδοσης μέσα σε ένα βράδυ», πρόσθεσε.

Μαγιορκίνης: «Η Θεσσαλονίκη θα φτάσει στα επίπεδα της Αττικής όταν σημειώνει 80 διαγνώσεις την ημέρα»

Με τον ίδιο ρυθμό συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως «η συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Στην Αττική η μείωση παρέμεινε στα 8% με 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη φτάνει τη μείωση μέχρι και το 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα η Αττική όταν καταγράφει λιγότερες από 80 διαγνώσεις την ημέρα».

Όσον αφορά στα επίπεδα θετικότητας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα ειδικά δεδομένα που διαμορφώνονται το Σαββατοκύριακο: «Τα επίπεδα θετικότητας έχουν μεγάλη διακύμανση από ημέρα σε ημέρα. Το Σαββατοκύριακο εκτελούνται λιγότερες εξετάσεις, καθώς λιγότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να κάνουν την εξέταση και λειτουργούν λιγότερα εργαστήρια. Το ποσοστό όμως είναι μεγαλύτερο καθώς εκείνοι που προσέρχονται για τεστ είναι εκείνοι με τα πιο έντονα συμπτώματα».

Όπως είπε επίσης, το ποσοστό θετικότητας θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ από την επόμενη εβδομάδα καθώς είναι ένας σύνθετος υπολογισμός μιας και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η ημέρα δειγματοληψίας.

Αν σου άρεσε κάνε