Συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες για τα Θεοφάνεια - Ανησυχία για εξάπλωση του κορονοϊού

Συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες για τα Θεοφάνεια - Ανησυχία για εξάπλωση του κορονοϊού

ΕΛΛΑΔΑ UPD 11:59 Δημιουργία 06/01/21, 11:50

Με αυστηρά ήπια επιτήρηση της Ελληνικής Αστυνομίας και ανοιχτές εκκλησίες εορτάζονται τα Θεοφάνια.

Οι εκκλησίες λειτουργούν σήμερα με λίγους πιστούς και υπό αυστηρά μέτρα, ενώ ο καθαγιασμός των υδάτων θα τελεστεί εντός των ναών.

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία, αν και έριξε τους τόνους, επέμεινε στην απόφασή της να ανοίξουν σήμερα οι ναοί τηρώντας τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των ναών, ένα πιστό ανά 15 τ.μ, μέγιστο αριθμό πιστών στους ιερούς ναούς τα 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς τα 50.

Έτσι οι πιστοί, και κατά αναλογία του αριθμού με τα τετραγωνικά των εκκλησιών και των Μητροπόλεων, μπορούν να προσέλθουν για ατομική προσευχή μετά τη Θεία Λειτουργία.

Παρά τα αυστηρά μέτρα και την διακριτική παρουσία της αστυνομίας, παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού έξω από ορισμένους ναούς, όπως η Μητρόπολη Καλαμαριάς, ο Ιερός Ναός Οσίας Ξένης και ο Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη αλλά και στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία που επικαλείται το voria.gr, σε 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπάρχει μόνιμη παρουσία αστυνομικών έξω από τους ναούς, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας περιπολούν σε όλη την πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε ομάδα ατόμων που πραγματοποίησε ρίψη του σταυρού στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, παρά την σχετική απαγόρευση. Στην περιοχή από νωρίς το πρωί βρισκόταν αστυνομική δύναμη, που παρενέβη και προχώρησε σε προσαγωγές.

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τις χαρακτήρισε «πάρα πολύ ανησυχητικές».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα».

Επεσήμανε, επίσης, ότι η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις.

Αν σου άρεσε κάνε