Lockdown: Τι εξετάζεται για μέτρα, σχολεία και λιανεμπόριο - Σήμερα οι αποφάσεις

Lockdown: Τι εξετάζεται για μέτρα, σχολεία και λιανεμπόριο - Σήμερα οι αποφάσεις

ΕΛΛΑΔΑ UPD 11:58 Δημιουργία 08/01/21, 11:54

Στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά το lockdown, τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα και το λιανεμπόριο, είναι στραμμένη η προσοχή την Πέμπτη.

Όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Παιδείας, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία αναμένεται να ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ το επικρατέστερο σενάριο για Γυμνάσια και Λύκεια τοποθετεί την επαναλειτουργία τους για τέλη Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, εξετάζεται η επαναλειτουργία της υπηρεσίας click away για μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Δεν θέλει η οικονομία τα πισωγυρίσματα, όλα πρέπει να γίνουν βήμα – βήμα το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, παρότι ήταν επιτυχής η λειτουργιά τους την πρώτη περίοδο του φθινοπώρου», σημείωσε από την πλευρά του, ο καθηγητής Αθανάσιος Τσάκρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή,. ένα πιθανό σενάριο που αναμένεται να εξετάσει η επιτροπή είναι να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια τέλος Ιανουαρίου, τουλάχιστον, και λιανεμπόριο τουλάχιστον μια έβδομα μετά.

Για το λιανικό εμπόριο, ο ίδιος έκανε λόγο για «δύσκολη απόφαση» και οριζόντια μέτρα σε αρχική φάση, αποσαφηνίζοντας ότι λογικά αν υπάρχουν ιδιαιτέρα προβλήματα σε περιοχές, εκεί πιθανόν να ληφθούν τοπικά μέτρα στο πρότυπο των lockdown που απέφεραν καρπούς.

«Προτιμότερο σε αυτή τη φάση είναι οι κινήσεις βήμα – βήμα, και να μην έχουμε πισωγυρίσματα», είπε. «Η απόφαση για το λιανεμπόριο θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί το ρίσκο, αλλά και τα οφέλη».

«Πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα με το σωστό τρόπο, ώστε οι οποίες κινήσεις να μη συνεισφέρουν στο επιδημικό κύμα που έχουμε μπροστά μας σε εξέλιξη» επισήμανε.

«Στην Ευρώπη είχαμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο ήδη από το καλοκαίρι η μεταδοτικότητα θα είναι μεγαλύτερη τους επόμενους δυο μήνες, καθώς μπαίνουμε σε πιο χειμερινή περίοδο, κάτι που πρέπει να συνεκτιμήσουμε. Πρέπει να γίνει λεπτομερής ανάλυση ανάλογα με τη δραστηριότητα» διευκρίνισε.

Αν σου άρεσε κάνε