Στα 721 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Παρασκευή

Στα 721 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Παρασκευή

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:45 Δημιουργία 08/01/21, 17:37

Σημαντική αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων του κορονοϊού Covid-19 σε σχέση με χθες ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, με 721 νέες επιβεβαιώμενες μολύνσεις στην Ελλάδα για το τελευταίο 24ωρο.

Οι νεκροί από τη νόσο αυξήθηκαν κατά 49 σε σχέση με την Πέμπτη, ενώ οριακά υποχώρησε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, σε 386 (από 391 χθες).

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορΟνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 143.494, εκ των οποίων 52.2% άνδρες.

Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.579 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43.251 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.386 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 265 (68.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.950 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 49 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.195 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3072 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Αναμένουμε ακόμα τα κρούσματα των γιορτών»

Μιλώντας στην ενημέρωση για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως «αναμένουμε ακόμα τα κρούσματα των γιορτών.

Γνωρίζουμε ότι η ιστορία αυτή θα τραβήξει και παρόλο που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί η πανδημία θα 'ναι εδώ και θα επηρεάζει τη ζωή μας για κάποιους μήνες ακόμα» συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι καταγράφεται αύξηση στις νοσηλείες στην Αττική, από τις 450 την 25 Δεκεμβρίου σε 550. Μικρή αύξηση παρατηρείται και σε αύξηση των νοσηλευομένων σε κλίνες ΜΕΘ στην πρωτεύουσα, σημείωσε, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος τις επόμενες επτά ημέρες.

Αν αφήσουμε να εμφανιστεί τώρα τρίτο κύμα με πληρότητα ΜΕΘ στο 60% θα επανέλθουμε στην κατάσταση που βρεθήκαμε τον Νοέμβριο, τόνισε η καθηγήτρια.

Ακόμα, τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, κυρίως για αναπτυξιακούς και έπειτα για εκπαιδευτικούς λόγους. Προβλέπεται η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών- εκπαιδευτικών, η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες παιδιών, το τακτικό πλύσιμο χεριών και ο αερισμός αιθουσών. Στόχος είναι να ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως στην Ελλάδα συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων ανά την επικράτεια και η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση.

Όμως, η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να μένει επιβαρυμένη, σημείωσε. Προσέθεσε πως το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες δέκα ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας.

Αν σου άρεσε κάνε