Επιφυλάξεις των ειδικών για τα επόμενα βήματα άρσης του lockdown

Επιφυλάξεις των ειδικών για τα επόμενα βήματα άρσης του lockdown

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:01 Δημιουργία 10/01/21, 18:41

Τις επιφυλάξεις τους για τα επόμενα βήματα στην χαλάρωση των περιορισμών στη χώρα μας εξέφρασαν ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος και ο πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Θάνος Δημόπουλος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, οι δύο καθηγητές εμφανίστηκαν υπέρ της λειτουργίας των σχολείων, τονίζοντας μάλιστα τις κοινωνικές επιπτώσεις που προκαλούν οι κλειστές εκπαιδευτικές δομές. Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι πρέπει να γίνει τμηματικά διατηρώντας πάντα τον έλεγχο της κατάστασης.

«Σίγουρα θέλουμε να υπάρχει μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, σίγουρα θέλουμε να μην υπάρξει πίεση στις μονάδες Covid και μια βελτιωμένη κατάσταση στις ΜΕΘ», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με το πόσα κρούσματα θα οδηγήσουν στην άρση του lockdown.

«Νομίζω το θέμα των σχολείων έχει συζητηθεί αναλυτικά. Η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων στις διακυμάνσεις της πανδημίας παίζει σχετικά μικρό ρόλο. Υπάρχουν και σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις από το να παραμένουν κλειστά τα σχολεία. Βεβαίως είναι διαφορετική η δομή στην Ελλάδα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

«Είναι ένα στοίχημα πάντα το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας. Ένα σημείο που πρέπει να υπάρξει προσοχή είναι η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών, κυρίως η κινητικότητα στις εισόδους. Στο εξωτερικό ο γονέας δεν πλησιάζει καν την πόρτα του σχολείου. Πιστεύουμε ότι και οι γονείς θα συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και θα ληφθούν και ειδικά μέτρα, θα είναι ανοιχτές περισσότερες πόρτες, ενδεχομένως κάποιος να προσέχει να μη δημιουργείται συνωστισμός στις εισόδους», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος.

«Σε σχέση με τα μαγαζιά και τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες, θέλουμε να ανοίγουν τμηματικά ώστε να έχουμε έλεγχο της κατάστασης. Είναι απόλυτα σαφές ότι είμαστε σε μία ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία. Σχηματικά το λέω. Πρέπει αφενός να έχουμε ασφάλεια και από την άλλη και η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει. Καταστρέφονται άνθρωποι και μαγαζιά, είναι σαφές αυτό», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς. «Καλό είναι κανείς να προλαμβάνει. Μπορεί να προβλέψει την αύξηση των κρουσμάτων και να ανοίγουν οι δραστηριότητες τμηματικά. Αυτό είναι το σχέδιο», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε