Κορονοϊός: Με το βλέμμα στο τρίτο κύμα...

Κορονοϊός: Με το βλέμμα στο τρίτο κύμα...

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:17 Δημιουργία 11/01/21, 12:16

Με περαιτέρω υπομονή καλούνται να αφοπλιστούν οι Έλληνες ενόψει της άφιξης του τρίτου κύματος και στη χώρα μας, με τους ειδικούς να κρούουν καμπανάκι για ένα εξαιρετικά δύσκολο τρίμηνο, δείχνοντας σε νέα παράταση του lockdown, όσο τα κρούσματα επιμένουν σε υψηλά επίπεδα και το σύστημα υγείας δεν αποφορτίζεται.

Οι μικροί μαθητές επέστρεψαν σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σήμερα, Δευτέρα, εντούτοις οι λοιμωξιολόγοι ανοίγουν παράθυρο σε νέο λουκέτο, σε περίπτωση που ο ιός παρουσιάσει μεγαλύτερη έξαρση. Πάντως, στα τέλη της εβδομάδας η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει ξανά, για να θέσει επί τάπητος το άνοιγμα της Γ΄Λυκείου, που είναι και η προτεραιότητα, ενώ η επαναλειτουργία των υπόλοιπων βαθμίδων βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο και πάντα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή κυβέρνηση και επιστήμονες προετοιμάζονται για το τρίτο κύμα, το οποίο έχει ήδη χτυπήσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με τους δεύτερους μάλιστα να επισημαίνουν πως τα χαμηλά νούμερα των πρώτων ημερών του 2021 αφορούσαν μία επίπλαστη εικόνα.

Ο φόβος της επιστημονικής κοινότητας έγκειται σε πιθανή επανάληψη του θλιβερού σεναρίου του κόκκινου Νοεμβρίου και μάλιστα υπό χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς πλέον βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και ήδη οι καιρικές προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση στον υδράργυρο τις προσεχείς ημέρες.

Προς το παρόν, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σταδιακά θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και του συνωστισμού στις εκκλησίες ανήμερα των Θεοφανίων, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Σαρηγιάννης του ΑΠΘ έχει τονίσει πως παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες 20-39, πιθανόν λόγω κοινωνικών επαφών το διάστημα της ανάπαυλας.

Νέο λουκέτο στα σχολεία

«Ο ιός δεν έχει φύγει. Ο ιός είναι εδώ. Και όχι μόνο αυτό. Ο ιός αυτή τη στιγμή συντρίβει χώρες. Έχουμε εικόνες κολάσεως που εξελίσσονται σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία» τόνισε ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας και προσθέτοντας ότι ««δεν πρέπει να είμαστε ανέμελοι στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ο ιός κρατιέται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Μην παίζουμε με αυτό».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος είπε: «θα έχει επίδραση στην επιδημία, το ξέρουμε. Αλλά όμως έχουμε εκτιμήσει ότι το όφελος που θα έχουν τα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο από το άνοιγμα των σχολείων».

«Υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία. Δυστυχώς στην περίοδο που μπαίνουμε, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τουλάχιστον, θα παίρνουμε αποφάσεις βδομάδα, την βδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει πισωγύρισμα. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να είμαστε λίγο μπροστά από την επιδημία», επεσήμανε.

Τρίμηνο-φωτιά

«Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το άνοιγμα των σχολείων, χαρακτήρισε, αισιόδοξο μήνυμα ότι επιστρέφουμε σε «κάποια κανονικότητα». Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ανοίγει υπάρχει το επιδημιολογικό ρίσκο, το οποίο παρατηρούν οι ειδικοί, ώστε να μην υπάρξει έξαρση, εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Για το επόμενο βήμα, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η Γ’ Λυκείου. Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι μέχρι και χτες είχαν εμβολιαστεί 44.000 συμπολίτες μας. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα παραλάβουμε 430.000 δόσεις μέσα στον Ιανουάριο και θα εμβολιαστούν 220.000 άνθρωποι.

Στο στόχαστρο η Αττική

Την ίδια ώρα, η κυρία Παγώνη τόνισε για την Αττική ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό και τα πράγματα δύσκολα, γι’ αυτό πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ.

Επεσήμανε επίσης ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη, αν αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει επιπλέον και το μεγάλο έργο των εμβολιασμών.

1000 κρούσματα και πάλι

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης προέβλεψε πως προς το τέλος του μήνα θα «αγγίξουμε» και πάλι τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο των εορτών υπήρξε διπλασιασμός των επαφών κι αυτό έχει φανεί στα νούμερα, καθώς σταμάτησε η πτωτική τάση των κρουσμάτων.

Προέβλεψε δε πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα κρούσματα θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι μετά τις 19 Ιανουαρίου και προς το τέλος του μήνα θα «βλέπουμε» περί τα 960 ημερήσια κρούσματα, ενώ τον Φεβρουάριο πιθανόν να έχουμε 1.000 κρούσματα την μέρα. Σημείωσε τέλος, πως τα πράγματα, θα ήταν πολύ δύσκολα τον επόμενο μήνα, αν άνοιγαν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και το λιανικό εμπόριο ταυτόχρονα.

Αν σου άρεσε κάνε