Στα 610 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Παρασκευή - 34 νέοι θάνατοι

Στα 610 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Παρασκευή - 34 νέοι θάνατοι

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:47 Δημιουργία 15/01/21, 17:56

Μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό στην Ελλάδα ανακοίνωσε για την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, με 610 νέες μολύνσεις και 34 θύματα από τη νόσο στη χώρα μας για το τελευταίο 24ωρο, ενώ μικρή μείωση κατέγραψε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 610 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147.860, εκ των οποίων 52.1% άνδρες.

Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.709 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45.140 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

319 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 223 (69.9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1019 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 34 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.421 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3203 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αισιοδοξία των ειδικών

Η Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός και ότι λόγω των καιρικών συνθηκών είναι δύσκολος ο περαιτέρω περιορισμός τους.

«Μπορούμε να χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες καθώς δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά δεν έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων» σημείωσε.

«Στα σχολεία έκλεισαν μόλις τρία τμήματα και στους Δασκάλους εντοπίστηκαν μόνο 7 θετικά τεστ. Για το λιανεμπόριο η Επιτροπή συναίνεσε με την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης. Θα έχουμε συνεχή επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Είναι εξαιρετικά κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες. Για να προλάβουμε να εμβολιάσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Στοίχημα μας είναι απελευθερώσουμε οικονομικές δραστηριότητες».

Για ήπιες αυξομειώσεις στην Αττική έκανε λόγο κατά την τοποθέτησή του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι βελτιωμένος καθώς και η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων. Το σύστημα υγείας εξακολουθείς να αποσυμφορείται αν και με αργό ρυθμό, είπε ο καθηγητής. Αναφέρθηκε επίσης στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, λέγοντας ότι το στοίχημα είναι μεγάλο και όλα θα κριθούν από την τήρηση των μέτρων προστασίας. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στην ορθή χρήση μάσκας.

Αν σου άρεσε κάνε