Κανένα εμβόλιο χαμένο

Κανένα εμβόλιο χαμένο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:13 Δημιουργία 18/01/21, 19:05

«Κανένα εμβόλιο χαμένο» είναι το μήνυμα, που εξέπεμψε η επιστημονική κοινότητα της χώρας μας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Η Ελλάδα αναπτύσσει μηχανισμό αξιοποίησης αδιάθετων εμβολίων σε άτομα από τα σώματα ασφαλείας, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα χαμένων δόσεων εμβολιασμού», επεσήμαναν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχει αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Οι εμβολιασμοί παγκόσμια εξελίσσονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Ως τώρα έχουν γίνει 140 εκατ. εμβόλια σε πάνω από 51 χώρες. Σε κάθε χώρα ο αρμόδιος τομέας, όπως ο ΕΟΦ στην Ελλάδα καταγράφει τα περιστατικά που αναφέρονται κατά τον εμβολιασμό και υφίσταται ενδελεχής έλεγχος», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Στις πρώτες πληθυσμιακές μονάδες που άρχισε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα πλην των υγειονομικών είναι τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν σε δομές και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Ακολούθησαν τα άτομα πάνω από 85 ετών από το περασμένο Σάββατο. Το κριτήριο της επιλογής αυτής της ηλικίας είναι πως η πιθανότητα θνητότητας από τη λοίμωξη είναι αυξημένες ακόμα και με 10 φορές περισσότερα», σημείωσε η ίδια.

«Το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο»

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απάντησε σε τρεις συχνές ερωτήσεις, όπως είπε. Η πρώτη αφορά «αν το εμβόλιο προκαλεί τη νόσο», στην οποία η απάντηση είναι κάθετα αρνητική σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου. Η επόμενη είναι «αν με το εμβόλιο θετικοποιείται ο έλεγχος» και όπως είπε δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Καταλήγοντας, απάντησε στο πότε μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος για την γρίπη ή τον πνευμονόκοκκο :«Δεκαπέντε ημέρα πριν και δεκαπέντε μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό μπορούν να γίνουν τα εμβόλια για τη γρίπη ή τον πνευμονόκοκκο που συνίστανται σε αυτές τις ηλικίες».

Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της covid-19, ανέφερε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού για υγειονομικούς.

Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Το νωρίτερο που κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού είναι μετά από 5 μέρες.

Όπως είπε, την πρώτη ημέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, συνήφθησαν 3.777 ραντεβού, εκ των οποίων 3.585 πολίτες προσήλθαν για να κάνουν το εμβόλιο, ποσοστό προσέλευσης 95% την πρώτη ημέρα. Όσοι πολίτες δεν προσήλθαν στα προγραμματισμένα ραντεβού, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, θα μπορούν να κλείσουν και πάλι το ραντεβού τους χωρίς να αναμένουν πέντε ημέρες, όπως προβλέπεται.

Αν σου άρεσε κάνε