Γ. Σιάσος: Μείωση θνησιμότητας κατά 44% με την κολχικίνη

Γ. Σιάσος: Μείωση θνησιμότητας κατά 44% με την κολχικίνη

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:39 Δημιουργία 25/01/21, 13:26

Για την επίδραση της κολχικίνης στους ασθενείς με κορονοϊό, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος.

«Σύμφωνα με μελέτες η κολχικίνη μείωσε κατά 25% τις νοσηλείες, 50% τις διασωληνώσεις και στο 44% τους θανάτους», ανέφερε ο καθηγητής.

Όπως είπε, οι Έλληνες ερευνητές, ήδη από τον Μάρτιο του '20 είχαν ξεκινήσει να χορηγούν σε ασθενείς την κολχικίνη με σημαντικά αποτελέσματα. Το καλοκαίρι, ύστερα από μελέτη του εξωτερικού πιστοποιήθηκε ότι πράγματι βοηθάει στη θεραπεία, στους ασθενείς που βρίσκονται εκτός νοσοκομείων.

Η κολχικίνη, ανέφερε ο κ. Σιάσος είναι γνωστό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται σε διάφορες παθήσεις από την αρχαιότητα. Χορηγείται, αυστηρά με ιατρική συνταγή, σε όσους τεκμηριωμένα, δηλαδή με θετικό μοριακό τεστ, νοσούν από τον COVID19. Δίνεται σε όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-59 ετών, εφόσον έχουν επιπλέον παράγοντα κινδύνου (πχ. Παχυσαρκία, καρδιακή ανεπάρκεια κλπ). Όσοι είναι άνω των 60 χορηγείται κανονικά. Όπως εξήγησε, είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι δεν χορηγείται στα νοσοκομεία, αλλά σκοπό έχει να προλάβει τις νοσηλείες.

Ο κ . Σιάσος, ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα ευρήματα των μελετών, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η συμβολή των Ελλήνων επιστημόνων. Είπε χαρακτηριστικά πως, «είναι σημαντική επιτυχία αυτή της χώρας μας. Είμαστε οι πρώτοι που δημοσιεύσαμε και χρησιμοποιήσαμε. Δεν πετύχαμε μόνο στη διαχείριση αλλά και στον επιστημονικό τομέα».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Αν σου άρεσε κάνε