«Πολύπλοκη εξίσωση» η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης

«Πολύπλοκη εξίσωση» η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:03 Δημιουργία 26/01/21, 15:00

Σε Αττική, Κρήτη και Βόρεια Ελλάδα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, με τους ειδικούς να κρούουν «καμπανάκι» για διασπορά και νέο σκληρό lockdown.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας επεσήμανε ότι στη χώρα μας προς το παρόν έχουν εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον 3 επιβεβαιωμένα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού Covid-19 στη Βόρεια Ελλάδα εντόπισε το εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων στις 62.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα, κάτι που όπως είπε, έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση.

Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, ο ίδιος τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση, προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις.

Για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα, δήλωσε ότι πρόκειται για μια απόφαση ειλημμένη, ενώ για την επόμενη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεκινήσει, εξήγησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε Παρασκευή από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

«Συζητάμε εβδομάδα- εβδομάδα, μέρα - μέρα. Ανοίγουμε σταδιακά για να βλέπουμε την επίπτωση της κάθε άρσης και για να έχουμε καλύτερη εικόνα για μετάλλαξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Αν σου άρεσε κάνε