Κορονοϊός: Ενδοοικογενειακή διασπορά και αύξηση ενεργών κρουσμάτων κατά 60%

Κορονοϊός: Ενδοοικογενειακή διασπορά και αύξηση ενεργών κρουσμάτων κατά 60%

ΕΛΛΑΔΑ UPD 20:49 Δημιουργία 05/02/21, 19:46

Κατά 60% έχουν αυξηθεί τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του δεύτερου lockdown τον περασμένο Νοέμβριο, όπως τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, τα νέα κρούσματα είναι κυρίως στις ηλικίας 25- 44 ετών, ενώ μεγάλη είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά. Βασικό ρόλο παίζουν οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας.

Τα στοιχεία δείχνουν επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, με το μέσο όρο από τα 625 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, να φτάνει πλέον τα 892.

Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι στην Πάτρα και στη Χαλκίδα υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, εικόνα που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Ειδικά για τα σχολεία,η ίδια είπε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να τηρούν σχολιαστικά τα μέτρα και παράλληλα να εμβολιαστούν.

«Ζούμε ένα μαραθώνιο έχουμε πολλά χιλιόμετρα να διανύσουμε και μπροστά μας έχουμε μία ανηφόρα, είναι κρίμα να λυγίσουμε τώρα που ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς», τόνισε χαρακτηριστικά. Δήλωσε ότι μέσα σε οκτώ εβδομάδες θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες.

Μαγιορκίνης

Ακολούθως ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στον κόσμο. Μίλησε για τάση υποχώρησης της επιδημίας και ειδικότερα για επιβράδυνση του ρυθμού της στην Ευρώπη, από την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικά για την Ελλάδα όμως, παρατηρείται αύξηση την τελευταία εβδομάδα με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές. Η αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό φθάνει το 50%. Η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ο κ. Μαγιορκίνης επέμεινε στην τήρηση της «κοινωνικής φούσκας», της επαφής δηλαδή, με λίγα και συγκεκριμένα άτομα. Η κόπωση αναδεινύεται παράγοντας επιδείνωσης της κατάστασης. Πρόσθεσε ότι είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης το προσεχές διάστημα.

Αν σου άρεσε κάνε