Η. Μόσιαλος: Άγνωστο αν η μείωση του ιικού φορτίου εμποδίζει τη μετάδοση

Η. Μόσιαλος: Άγνωστο αν η μείωση του ιικού φορτίου εμποδίζει τη μετάδοση

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:00 Δημιουργία 10/02/21, 17:39

Για τον εμβολιασμό και για το κατά πόσο η μείωση του ιικού φορτίου μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του κορονοϊού, έκανε λόγο μέσω ανάρτησής του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Ένα από τα ερωτήματα που αναμένουμε να απαντηθεί με τους μαζικούς εμβολιασμούς είναι εάν τα εμβόλια μπορούν να εμποδίσουν τη μετάδοση ή με άλλα λόγια αν οι εμβολιασμένοι θα είμαστε μεταδοτικοί αν κολλήσουμε τον ιό;
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που στα τεστ φαίνεται να φέρουν υψηλότερο ιικό φορτίο τείνουν να είναι πιο μολυσματικά, και πολύ συχνά νοσούν και πιο σοβαρά από τον κορωνοϊό.
Για να αξιολογηθεί η επίδραση των εμβολιασμών στη μετάδοση, στο Ισραήλ αναλύθηκαν δεδομένα από 16.297 άτομα που διαγνώστηκαν με θετικό τεστ μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου και 30 Ιανουαρίου. Στη μελέτη (που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί) συνέκριναν δεδομένα από άτομα άνω των 60 ετών και άτομα ηλικίας 40 έως 60 ετών. Το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στο Ισραήλ ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου. Μέχρι τη στιγμή της ανάλυσης, ποσοστό μεγαλύτερο από 75% εκείνων στην ηλικιακή ομάδα των 60 και άνω ήταν πιθανό να είχαν λάβει μία δόση, όπως και περίπου το 25% της ομάδας των νεότερων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, σημειώθηκε μια στατιστικά σημαντική πτώση στα αποτελέσματα των τεστ που έκαναν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και άνω, σε σύγκριση με την ομάδα 40 έως 60 ετών. Συσχετίζοντας την τιμή στα αποτελέσματα όπως προκύπτουν από τις PCR, υπολογίστηκε ότι το εμβόλιο μείωσε το ιικό φορτίο από 1,6 έως 20 φορές στα άτομα που διαγνώστηκαν με θετικό τεστ. Δηλαδή οι εμβολιασμένοι έφεραν χαμηλότερο ιικό φορτίο.
Κάποια αντίστοιχα προκαταρκτικά αποτελέσματα έχουμε και για το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca και για το εμβόλιο της Moderna.
Όλα αυτά τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά αλλά δεν δίνουν οριστικές απαντήσεις. Δηλαδή, είναι σαφές πως ο εμβολιασμός μειώνει το ιικό φορτίο αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν αυτή η μείωση είναι αρκετή για να εμποδίσει τη μετάδοση.
Θα χρειαστούμε μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα και έγκριτες δημοσιεύσεις για να έχουμε σαφείς απαντήσεις. Επιπλέον θα χρειαστεί στενότερη παρακολούθηση και συχνή δειγματοληψία αλλά και μελέτες ιχνηλάτησης όσων κόλλησαν, μετά τον εμβολιασμό.
Το κλειδί και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης περισσότερων παραλλαγών και για την επιστροφή στην κανονικότητά είναι η διακοπή της εξάπλωσης της λοίμωξης μέσω των εμβολιασμών. Και ελπίζουμε σε απαντήσεις και καλά νέα σύντομα.
Αν σου άρεσε κάνε