«Κλειστή» η Αττική για δύο ακόμη εβδομάδες

«Κλειστή» η Αττική για δύο ακόμη εβδομάδες

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:16 Δημιουργία 24/02/21, 09:00

Προς παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες, με βάση και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ μόλις χθες και καταγράφουν άλμα στα 2.146 ημερήσια κρούσματα με ταυτόχρονη αύξηση των διασωληνωμένων σε πάνω από 350.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, εξέφρασε την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες, προκειμένου να φανούν τα αποτελέσμά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα χίλια ημερησίως.

Ο ίδιος εξήγησε πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν και πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων, που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες.

«Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Σε αυτή τη φάση, πάντως, η παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου μοιάζει το επικρατέστερο σενάριο, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την Παρασκευή.

Λιανεμπόριο και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ακόμη μια εβδομάδα τουλάχιστον, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει από τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 6 το απόγευμα το Σάββατο και την Κυριακή.

Σχετικά τώρα με το άνοιγμα της αγοράς, φαίνεται ότι από τις 8 Μαρτίου, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών το επιτρέψουν, το λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει με click away και πιθανόν σε δεύτερο χρόνο με click in shop, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στο πλαίσιο στο οποίο θα κινούνται και οι ίδιοι οι καταναλωτές αφού θα μπει στην ζωή μας το 13032 στο οποίο θα στέλνουμε SMS μόνο για τις μετακινήσεις μας για το λιανεμπόριο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον νέο πενταψήφιο αριθμό να πετύχει το ασφαλέστερο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ θα πετύχει και την αποφυγή της κατάχρησης των μετακινήσεων με τον συγκεκριμένο αριθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μια φορά την ημέρα και η διάρκειά του θα είναι τρεις ώρες. Η λύση αυτή φαίνεται πως κέρδισε έδαφος εν συγκρίσει με άλλες που συζητήθηκαν λόγω του ότι το 13033 είχε τεχνολογικούς περιορισμούς βάσει του πώς «χτίστηκε εξ αρχής» και δεν επιδεχόταν άλλες τροποποιήσεις. Ως προς τις αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία κλπ, θα συνεχίσει να ισχύει το 13033.

Αν σου άρεσε κάνε