Lockdown: Παρατείνεται, «αλλά είναι το τελευταίο», λένε οι ειδικοί

Lockdown: Παρατείνεται, «αλλά είναι το τελευταίο», λένε οι ειδικοί

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:55 Δημιουργία 25/02/21, 08:45

Βέβαιη είναι πλέον η παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική, τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, την οποία εξάλλου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μόλις χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ οι σχετικές, επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν αύριο, Παρασκευή από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Χθες, ανακοινώθηκαν 1.913 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 869 αφορούν την πρωτεύουσα, ενώ αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο και στη Θεσσαλονίκη. Το μήνυμα του Βασίλη Κικίλια κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ήταν «δεν εφησυχάζουμε, υπομονή λίγες εβδομάδες», επισημαίνοντας πως καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγών και πως η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αγγίζει το 90%.

«Με τους επιδημιολογικούς δείκτες να πιέζουν το σύστημα υγείας, αναμενόμενη θεωρείται πλέον η παράταση των περιοριστικών μέτρων. Οι αριθμοί των ημερών μας φρενάρουν», σημείωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος προδιαθέτοντας προς την κατεύθυνση της παράτασης του lockdown.

«Τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο», εξήγησε οκ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως. «Τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη όμως «αναστατώνουν» όσα γνώριζαν οι ειδικοί καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού».

Παρά τα εμπόδια που έχουν μπει στο σχεδιασμό για χαλάρωση των μέτρων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ακόμη σκληρότερου lockdown, λέγοντας ότι έχουν εξαντληθεί οι ψυχικές αντοχές των πάντων. «Πρέπει αυτό που ζητούμε (από τους πολίτες), να μπορεί και να γίνει».

Ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε ωστόσο ότι πρόκειται για το τελευταίο lockdown καθώς αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 δεν θα χρειάζεται αυτός ο περιορισμός.

Η Θεσσαλονίκη, τόνισε παρουσιάζει μια αύξηση μικρή αλλά σταθερή και δεν θα ήταν καλό όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην Αττική να εισέρχεται σε πρόβλημα το δεύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε