Θεσσαλία: Τι λένε οι ειδικοί για τον σεισμό των 6 Ρίχτερ - Που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Θεσσαλία: Τι λένε οι ειδικοί για τον σεισμό των 6 Ρίχτερ - Που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:00 Δημιουργία 03/03/21, 14:33

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σήμερα, με επίκεντρο 16 χλμ νότια της Ελασσόνας Λάρισας, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 7,8 χλμ.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Αττική, ενώ τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ (αρχική μέτρηση 4,4), 7 χλμ δυτικά-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, στο ίδιο εστιακό βάθος.

Στις 12:26 σειρά είχε δόνηση 4,2 R, ενώ και στις 12:34 ο σημειώθηκε μια ακόμα δόνηση, έντασης 4,9 R.

Σύμφωνα με την ΠΥ, έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτι του Μεσοχωρίου Ελασσόνας, καθώς και σε σχολείο του Δαμασίου Τυρνάβου.

Ζημιές έχουν σημειωθεί και σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στα χωριά νότια του δήμου Τυρνάβου.

Η Πολιτική Προστασία Στερεάς Ελλάδας, ζητά από τους πολίτες «να παραμείνουν σε εγρήγορση, να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας τους και να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των σεισμολόγων και των αρμόδιων φορέων, μέχρι να ολοκληρωθεί η μετασεισμική ακολουθία και να αποκλιμακωθεί το φαινόμενο».

Μετά τη σεισμική δόνηση, υπήρξε άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων της πυροσβεστικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με πυροσβέστες και αστυνομικούς να κάνουν περιπολίες, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο σημείο μετέβη και ελικόπτερο του ΠΣ για εναέρια επιτήρηση.

Με εντολή του αρχηγού του Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, ενώ ο υπαρχηγός μεταβαίνει στην περιοχή για τον συντονισμό των δυνάμεων.

«Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου και σημειώθηκε η σεισμική δόνηση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών» τονίζει με τη σειρά της η πυροσβεστική.

«Ήταν ένας πολύ μεγάλος σεισμός» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, καθώς όπως ανέφερε, το εστιακό βάθος ήταν πολύ μικρό, γι' αυτό και έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, την Αθήνα, αλλά και μέχρι τα σύνορα.

Ο καθηγητής συνέστησε την παύση λειτουργίας των σχολείων της Θεσσαλίας, ενώ και εκείνος ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει έξω από τα σπίτια του, για λίγες ώρες.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσίασε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, ο οποίος πρόσθεσε πως «σε αυτή τη φάση μελετάμε την εξέλιξη του φαινομένου συνιστώντας την προσοχή των κατοίκων της περιοχής».

«Γνωστό ενεργό ρήγμα. Προηγήθηκαν προσεισμοί, αναμένονται μετασεισμοί» ανέφερε σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Λόγο για ενδεχόμενο πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό, έκανε λόγο ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Ο κ. Παπαζάχος, τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία, ενώ σημείωσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και να μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή» ανέφερε στο ΑΜΠΕ και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, που εκτίμησε πως «κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό».

Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτας, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι έχει δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια.

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας έκλεισαν όλα τα σχολεία στην περιοχή, ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Από τη σεισμική δόνηση έχουν προκύψει προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Αν σου άρεσε κάνε