Lockdown: Με «2» στα 2 χιλ. από τα σπίτια μας και «6» μόνο με τα πόδια

Lockdown: Με «2» στα 2 χιλ. από τα σπίτια μας και «6» μόνο με τα πόδια

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:59 Δημιουργία 03/03/21, 18:15

Αλλαγές ως προς τη χρήση των κωδικών «2» και «6» με την αποστολή SMS στο 13033, με τις οποίες σταματούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων το αυστηρότερο lockdown, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 6 το πρωί Πέμπτης έως και τις 6 το πρωί της 16ης Μαρτίου σε όλη τη χώρα.

Το τρίτο κύμα βρίσκεται στην κορύφωσή του με ολοένα και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας να καταγράφουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, οπότε η αυστηροποίηση των μέτρων θεωρήθηκε απαραίτητη, τη στιγμή που κρούσματα, διασωληνώσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία καταγράφουν απανωτά άλματα, ενώ και οι θάνατοι έχουν αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη χρήση του κωδικού «2», τίθεται χιλιομετρικός περιορισμός, στα 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Την ίδια ώρα, η χρήση του κωδικού «6» θα αφορά μετακινήσεις μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι αλλαγές ως προς τους κωδικούς έχουν ως εξής:

-Με τον κωδικό «2», μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά με τον κωδικό «3» όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.

-Με τον κωδικό «6», που αφορά στην άθληση, η μετακίνηση θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

-Για τον κωδικό «4», τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά, προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ' εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.

Στο «βαθύ κόκκινο»

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, στο «βαθύ κόκκινο» περνούν Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη τη χώρα μπαίνουν στο «κόκκινο».

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», αναστέλλεται η τέλεση γάμων και βαπτίσεων. Οι κηδείες θα επιτρέπονται μόνο με παρουσία εννέα ατόμων.

Ποιες ώρες απαγορεύεται η κυκλοφορία

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», η κυκλοφορία δεν θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 αντί για τις 6 το απόγευμα. Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί.

«Οι μεταλλάξεις μεγενθύνουν και την μικρότερη παράλειψη»

Κάνοντας λόγο για έναν χρόνο με διαρκή μέτρα, με πολλές ανηφόρες και σκαμπανεβάσματα, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «σε αντίθεση με τον προηγούμενο Μάρτη τώρα βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό».

Αναφέρθηκε, βέβαια, στις μεταλλάξεις τονίζοντας χαρακτηριστικά: «οι μεταλλάξεις επιταχύνουν περαιτέρω την μετάδοση του ιού μεγεθύνοντας ακόμη και την μικρότερη παράλειψη».

Πάνω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας

Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι με τα ίδια μέτρα αντί για 0,9 έχουμε 1,1 δείκτη Rt και βραδεία επιδείνωση της πανδημίας. «Έχουν εντοπιστεί 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις, εκ των 1667 της βρετανικής μετάλλαξης και 48 της νοτιοαφικανικής μετάλλαξης. Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι εγχώρια και δεν συνδέεται με ταξίδι στο εξωτερικό», δήλωσε ο ίδιος.

Όπως σημείωσε, οι μεταλλάξεις έφεραν και μια γενικότερη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε μια σειρά από περιοχές, όπως στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκε η βρετανική, αλλά και ο Εύοσμος όπου διαπιστώθηκε η νοτιοαφρικανική.

«Ακόμη μια μικρή προσπάθεια θα φέρει μια μεγάλη νίκη», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Αν σου άρεσε κάνε