Πώς και πότε μετακινούμαστε έως τις 16 Μαρτίου

Πώς και πότε μετακινούμαστε έως τις 16 Μαρτίου

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:40 Δημιουργία 04/03/21, 08:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Σε καθεστώς αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων τίθεται από σήμερα, Πέμπτη και έως τις 6 το πρωί της 16ης Μαρτίου ολόκληρη η χώρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τη στιγμή που το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε φάση κορύφωσης, όπως αποδεικνύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία μόλις χθες ήταν σοκαριστικά: διπλό αρνητικό ρεκόρ με 2.702 νέες μολύνσεις, 431 διασωληνωμένους, 40 θανάτους και 1.269 κρούσματα να αφορούν μόνο την πρωτεύουσα.

Με φόντο την παραπάνω εικόνα, η οποία περιπλέκεται περαιτέρω λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού που σαρώνουν και στην Ελλάδα, η στρατηγική της κυβέρνησης προβλέπει ένα αυστηρότερο πλαίσιο ως προς τις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ το καθολικό lockdown δεν επιλέχθηκε, καθώς αφενός μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων έχουν τονίσει πολλάκις πως πλέον η λύση αυτή δεν λειτουργεί, δεν εφαρμόζεται, όπως τον περσινό Μάρτιο λόγω της ψυχικής κόπωσης του κόσμου και αφετέρου τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πια πολύ συγκεκριμένα, συνεπώς η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν μπορεί να είναι απεριόριστη.

Τι ισχύει με τα SMS στο 13033

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Χαραδαλιάς αφορούν μεταξύ άλλων τη χρήση των κωδικών «2» και «6» με την αποστολή SMS στο 13033, με τις οποίες σταματούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη χρήση του κωδικού «2», τίθεται χιλιομετρικός περιορισμός, στα 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Την ίδια ώρα, η χρήση του κωδικού «6» θα αφορά μετακινήσεις μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι αλλαγές ως προς τους κωδικούς έχουν ως εξής:

-Με τον κωδικό «2», μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά με τον κωδικό «3» όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.

-Με τον κωδικό «6», που αφορά στην άθληση, η μετακίνηση θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

-Για τον κωδικό «4», τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά, προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ' εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.

Δύο ζώνες η χώρα

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, στο «βαθύ κόκκινο» περνούν Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη τη χώρα μπαίνουν στο «κόκκινο».

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», αναστέλλεται η τέλεση γάμων και βαπτίσεων. Οι κηδείες θα επιτρέπονται μόνο με παρουσία εννέα ατόμων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Παράλληλα, αναπροσαρμόζεται και το πλαίσιο που αφορά στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο». Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Από τα μέτρα αυτά εξαιρείται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Τα Σαββατοκύριακα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 19.00 και στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και θα ισχύει ως τις 5.00 το πρωί της επομένης.

Τα σχολεία

Σε όσες περιοχές εντάχθηκαν στο «βαθύ κόκκινο», αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες, με εξαίρεση τις ειδικές αγωγές. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», το μάθημα στα λύκεια θα γίνεται με τηλεκπαίδευση, ενώ στις υπόλοιπες βαθμίδες θα διεξάγεται κανονικά στις σχολικές αίθουσες.

Ο αθλητισμός

Τέλος, στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο», αναστέλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Super League 1, Super League 2, Basket League 1 Ανδρών και Volley League Α1 Ανδρών, όπως και τα ομαδικά αθλήματα που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Αν σου άρεσε κάνε