Θ. Δημόπουλος: Οι τρεις λόγοι έξαρσης του ιού

Θ. Δημόπουλος: Οι τρεις λόγοι έξαρσης του ιού

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:13 Δημιουργία 04/03/21, 09:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την ανάγκη πιστής τήρησης των νέων, αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από σήμερα, Πέμπτη σε όλη τη χώρα, τόνισε ο ο Θάνος Δημόπουλος, εξηγώντας του; Τρεις λόγους έξαρσης του κορονοϊού σε αυτή τη φάση της πανδημίας και κρούοντας τον κώδωνα για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής.

«Είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο» δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης. «Όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, τι να απομονώσεις, βεβαίως είναι πολύ δύσκολη κατάσταση», επεσήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

«Προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε ήδη έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο κορονοϊός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι' αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δε φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων», υπογράμμισε.

Κόπωση, καιρός, μεταλλάξεις το τρίπτυχο

«Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι εξηγούν τη σημερινή κατάσταση: Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος – αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη. Τρίτον οι μεταλλάξεις. Οι τρεις παράγοντες συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση και το χειρότερο χρειάζεται να αναπτύσσουμε καθημερινά νέες κλίνες COVID», εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.

«Το ΕΣΥ αναγκάζεται καθημερινά να ανοίγει νέες κλίνες COVID νέες κλίνες ΜΕΘ, δεν είναι απλή υπόθεση αυτό, πέραν του κρεβατιού και του εξοπλισμού χρειάζεται ιατρικό προσωπικό και οι γιατροί είναι στα όρια τους», τόνισε ο ίδιος.

Αν σου άρεσε κάνε