AstraZeneca: Προς έγκριση η χορήγηση του εμβολίου για τους άνω των 65 και στην Ελλάδα

AstraZeneca: Προς έγκριση η χορήγηση του εμβολίου για τους άνω των 65 και στην Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:12 Δημιουργία 04/03/21, 16:00

Εν αναμονή της έγκρισης χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, κατά του κορονοϊού σε ηλικιακές ομάδες άνω των 65, είναι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.

«Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί την διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών και στη χώρα μας», είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας, προαναγγέλοντας την απόφαση έγκρισης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας και την κατάσταση του ΕΣΥ.

Το σκεύασμα της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, να χορηγείται αποκλειστικά σε άτομα κάτω των 65 ετών, λόγω των ανεπαρκών δεδομένων για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Η στάση των αρμόδιων αρχών έχει ωστόσο αρχίσει να αλλάζει, μετά τα αποτελέσματα νέων μελετών από τη Γερμανία που καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο εμφανίζει υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση σε πολίτες άνω των 65 ετών σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, που χορηγείται σε πολίτες 65-74 ετών με υποκείμενα νοσήματα και στην Αυστρία.

«Πράσινο φως» στη χρήση του εμβολίου για τους άνω των 65 έδωσε και η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού της Γερμανίας (StiKo) που αναθεώρησε προηγούμενη αξιολόγησή τους.

Η Επιτροπή επικαλείται νέες μελέτες, βάσει των οποίων το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα για τους πιο ηλικιωμένους οι οποίοι περιμένουν να εμβολιαστούν, καθώς τώρα θα έρθει η σειρά τους πιο γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Αν σου άρεσε κάνε