Γ. Παυλάκης: Κορύφωση τη μεθεπόμενη εβδομάδα, «άνοιγμα» τον Απρίλιο

Γ. Παυλάκης: Κορύφωση τη μεθεπόμενη εβδομάδα, «άνοιγμα» τον Απρίλιο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 11:12 Δημιουργία 05/03/21, 10:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή τη φάση της πανδημίας έκρουσε ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, κάνοντας λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης των νοσοκομείων της Αττικής, ενώ μάλιστα ανέφερε ότι είναι πιθανό να δούμε μέχρι και πάνω από 100 θύματα τη μέρα, συμπληρώνοντας ότι αν δεν τηρούμε τα μέτρα, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 3.000 ημερησίως.

«Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες. Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ' όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ», αναφέρει ο Γ. Παυλάκης.

Έως και 100 θανάτους την επόμενη εβδομάδα

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλάκης, προέβλεψε ότι ενώ σήμερα έχουμε 20 με 40 θύματα ημερησίως, την επόμενη εβδομάδα τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 60 ή ακόμα και τα 100. «Δεν έχουμε δει την κορύφωση. Με τόσα θύματα λέμε το απλό, προφυλαχθείτε εφαρμόστε τα μέτρα», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν. Έχουμε αποφύγει την καταστροφή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό» και σημείωσε, μάλιστα, ότι «έρχονται τα εμβόλια και η άνοιξη», πράγμα που σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στα κρούσματα.

«Καμπανάκι» για 3.000 κρούσματα ημερησίως

«Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα, για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς» προειδοποίησε ο ερευνητής προσπαθώντας να «ταρακουνήσει» τους πολίτες για ευλαβική τήρηση των μέτρων.

«Σαρώνει» η βρετανική μετάλλαξη

«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη». «Πρόκειται για νέα πανδημία» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα».

«Ανοιχτός» Απρίλιος, «μαζεμένο» Πάσχα

Ο κ. Παυλάκης αναφέρθηκε και στις πασχαλινές διακοπές, υπογραμμίζοντας ότι εάν η Αθήνα είναι ακόμα στην ίδια κατάσταση που είναι σήμερα, οι μετακινήσεις το Πάσχα «μπορεί να είναι καταστροφή, αφού με έναν υπερμεταδότη μπορεί να μολυνθεί όλο το χωριό». «Πάσχα μαζεμένος μήπως και σώσουμε το καλοκαίρι», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ανέφερε ότι «τον Μάρτιο ξεχάστε το να ανοίξουμε», βλέποντας πιο πιθανό σενάριο να ανοίξουν τα μαγαζιά τον Απρίλιο.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι «θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών το καλοκαίρι ή αρχίζοντας νωρίτερα».

Αν σου άρεσε κάνε