Αδ. Γεωργιάδης: Άνοιγμα λιανεμπορίου με SMS τρίωρης διάρκειας

Αδ. Γεωργιάδης: Άνοιγμα λιανεμπορίου με SMS τρίωρης διάρκειας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:15 Δημιουργία 09/03/21, 11:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μεταξύ 22 και 29 Μαρτίου, υπολογίζεται σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξη Άδωνι Γεωργιάδη, το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στα Παραπολιτικά, δεν θα υπάρχει πλέον η μέθοδος click away, αλλά μόνο το sms που θα επιτρέπει έως τρεις ώρες την παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα, με παράλληλη τήρηση των μέτρων που ισχύουν.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως επικρατέστερη ημερομηνία ανοίγματος είναι τα μέσα Απριλίου, πάντα σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικού εκπροσώπου, ταυτόχρονα με το άνοιγμα της αγοράς θα επιστρέψει η δια ζώσης εκπαίδευση, ξεκινώντας από τα γυμνάσια και τα λύκεια που έχουν μείνει πολύ καιρό κλειστά, θα ακολουθήσει η εστίαση τον ερχόμενο μήνα και ο τουρισμός τον Μάιο.

Σημειώνεται πως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού είναι προφανώς να το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και συγκεκριμένα δύο στοιχεία:

-Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων

-Ο αριθμός των κενών κλινών (απλών και ΜΕΘ) στα νοσοκομεία των λεγόμενων «κόκκινων» περιοχών

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί, τα κρούσματα θα μειωθούν προς το τέλος του μήνα και εφόσον σταθεροποιηθούν κοντά στα 1.000, τότε θα μπορέσουν να γίνουν τα βήματα που έχουν σχεδιάσει. Το δεύτερο είναι, ωστόσο, πιο σύνθετο, καθώς η μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο.

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, είναι η πίεση προς τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή η περαιτέρω εμπλοκή του. Ήδη, το «χαρτί» της επίταξης ιδιωτικών νοσοκομείων είναι πάνω στο τραπέζι και εφόσον δεν πετύχουν οι συνεννοήσεις του υπουργείου Υγείας με τους κλινικάρχες, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η επιβολή αυτού του μέτρου. Μέχρι στιγμής ιδιωτικά νοσοκομεία παραλαμβάνουν γενικά περιστατικά, όχι όμως με τον ρυθμό που η πολιτεία θα ήθελε.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για το εάν, πότε και το ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν, θα ληφθούν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και αφού μελετηθούν διεξοδικά τα επιδημιολογικά στοιχεία. Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να «τρέξει», αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκαλεί στην οικονομία η κατάσταση του lockdown, αλλά δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία, εάν προηγουμένως δεν έχει το «πράσινο φως» από τους επιστήμονες.

Αν σου άρεσε κάνε