Σε φάση κορύφωσης το τρίτο κύμα - «Εκτίναξη» κρουσμάτων σήμερα

Σε φάση κορύφωσης το τρίτο κύμα - «Εκτίναξη» κρουσμάτων σήμερα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:37 Δημιουργία 23/03/21, 14:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κρίσιμο 10ήμερο - Καμπανάκι ακόμα και για 1.000 διασωληνωμένους - «Χρειαζόμαστε χέρια», τονίζουν οι γιατροί για το ΕΣΥ - Σημαντική αύξηση κρουσμάτων σήμερα

Για «δύσκολες» εβδομάδες κάνουν λόγο οι ειδικοί όσον αφορά την ξέφρενη πορεία της πανδημίας σε αυτή τη φάση του τρίτου κύματος, το οποίο «σαρώνει» και στη χώρα μας.

Μάλιστα, για σήμερα, Τρίτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ προανήγγειλε σημαντική αύξηση κρουσμάτων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περισσότερες από 3.500 μολύνσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, σήμερα αναμένεται ιδιαίτερα υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων.

Προσερχόμενος στην συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία τις επόμενες ημέρες. «Οι τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ δύσκολες», είπε, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε και τις επόμενες να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων. Χρειάζεται από όλους υπομονή και τήρηση των μέτρων».

Ασφυξία στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί ζητούν την επίταξη κι άλλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ενδεχομένως και να «σπάσει» το αρνητικό ρεκόρ των 1.000 ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, εάν απαιτηθεί από τις συνθήκες, θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα και άλλες κλίνες (απλές και ΜΕΘ) από τον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας αυτή την περίοδο όλη η χώρα είναι μια υγειονομική περιφέρεια και η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ νοσοκομείων είναι δεδομένη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης κι ενώ σήμερα παρουσιάζονται οι 206 ιδιώτες γιατροί, που επιστρατεύτηκαν, η Ματίνα Παγώνη έκανε εκ νέου λόγο για εμπόλεμο σκηνικό στα νοσοκομεία.

«Όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid δεν υπάρχει περίπτωση το 10% να μη διασωληνωθεί», είπε η ίδια χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους. Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση».

Από την πλευρά της, η πνευμονολόγος και εντατικολόγος Σοφία Πουρίκη από το Νοσοκομείο Σωτηρία είπε ότι οι μονάδες είναι γεμάτες και οι κλίνες αδειάζουν και ξαναγεμίζουν. Όπως είπε, έχουν διασωληνώσεις ασθενών 50-68 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Οι εισαγωγές είναι πολλές, ωστόσο παρατηρείται μια σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες. «Υπάρχουν ασθενείς που αρνούνται την κατάστασή τους και έρχονται στο παρά 5», είπε χαρακτηριστικά. «Χρειαζόμαστε χέρια. Είμαστε στο κόκκινο. Δουλεύουμε τουλάχιστον 36 ώρες στις εφημερίες», συνέχισε.

Παράλληλα, ο Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη τις επόμενες 3 εβδομάδες, καθώς είναι πολλά τα περιστατικά. «Το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση από μόνιμο προσωπικό. Η γραφειοκρατία εμποδίζει το σύστημα να λειτουργήσει γρήγορα», επεσήμανε.

Το τείχος ανοσίας

Αναφορικά με την επίτευξη ενός τείχους ανοσίας, η κυρία Παγώνη υπογράμμισε ότι «χωρίς εμβολιασμούς δεν θα μπορούμε να βγούμε από αυτή την ιστορία και να κάνουμε καλοκαίρι». Ορόσημο είναι ο Ιούλιος για την ανοσία, σημείωσε.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και ήδη έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού.

Χθες, ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων, των ατόμων που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία ή τις κλινικές που έχουν σχέση με τις θεραπείες τους και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου.

Επίσης, 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.

Τέλος, στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.

Μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του μήνα.

Αν σου άρεσε κάνε