Lockdown: Στον «πάγο» ο σχεδιασμός χαλάρωσης των μέτρων

Lockdown: Στον «πάγο» ο σχεδιασμός χαλάρωσης των μέτρων

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:14 Δημιουργία 26/03/21, 08:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εκτός ατζέντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που μετατίθεται για μέσα Απριλίου - Όλο και πιο πίσω η επανεκκίνηση άλλων δραστηριοτήτων με ορίζοντα το Πάσχα - Ο ιός «χτυπά» ανελέητα τα νοσοκομεία, με αλλεπάλληά αρνητικά ρεκόρ στις ΜΕΘ

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων, τη στιγμή που το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, «χτυπώντας» ανελέητα το ΕΣΥ, όπου επικρατούν εμπόλεμες συνθήκες.

Τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, διασωληνωμένων και ημερήσιων εισαγωγών, καθώς και η αύξηση των θανάτων έχουν επισκιάσει κάθε συζήτηση περί σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα, με τον κυβερνητικό σχεδιασμό χαλάρωσης των μέτρων να έχει «παγώσει».

Σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, που επιβεβαιώνουν πως η πανδημία βρίσκεται σε φάση κορύφωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου είναι εκτός ατζέντας και μετατίθεται για τον Απρίλιο, ενδεχομένως και από το δεύτερο 15νθήμερο. Την ίδια στιγμή, το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων πηγαίνει ακόμη πιο πίσω, με ορίζοντα το Πάσχα, όπως όλα δείχνουν. Αξίζει να επισημανθεί πως οι ειδικοί έχουν «δείξει» σε επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, όταν τα κρούσματα σταθεροποιηθούν στα 1.000 την ημέρα.

Χθες, καταγράφτηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στις ΜΕΘ, με 706 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας. Παράλληλα, σημειώθηκαν 2.588 νέα κρούσματα, 52 θάνατοι και 439 εισαγωγές, με τον μέσο όρο ετου επταημέρου να αφορά 480 ασθενείς.

Στο μεταξύ, να ανακατευθυνθούν οι επαφές που έχουν οι πολίτες σε σπίτια και πλατείες σε πιο ασφαλείς επαφές, προτείνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, λέγοντας ότι πρέπει να ανοίξει «από αύριο» το λιανεμπόριο αλλά αποκλειστικά για τα μικρά καταστήματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάσταστημα, αλλά μόνο μικρά, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032. Επίσης οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι αν ανοίξει με αυτό τον τρόπο το λιανεμπόριο πολλοί εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις δουλειές τους, άλλοι θα πάνε να ψωνίσουν και έτσι θα μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές.

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.

Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%.

Εκτίμησε ότι για δυο ακόμη εβδομάδες θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα ωστόσο είναι αισιόδοξος λόγω της οριακής μείωσης στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας.

Αν σου άρεσε κάνε