Υπόθεση Κουφοντίνα: Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού

Υπόθεση Κουφοντίνα: Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:03 Δημιουργία 02/04/21, 15:48
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα η αίτηση του μέλους της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα με την οποία ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση για την μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού.

Τον περασμένο μήνα το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας (πρόεδρος η Ειρήνη Σάρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος) απέρριψε την αίτηση αναστολής του Δημήτρη Κουφοντίνα, κρίνοντας ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι αναρμόδιο να επιληφθεί του εν λόγω αιτήματος και αρμόδια είναι τα Ποινικά Δικαστήρια. Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ επικαλέσθηκαν την πάγια νομολογία του που υπάρχει από τη δεκαετία του 1950 έως τώρα.

Σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος η κυρία Σάρπ και εισηγητής ο κύριος Αντωνόπουλος) ο Δημήτρης Σαραφιανός ένας εκ των δικηγόρων του Δημήτρη Κουφοντίνα ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού. Επανέλαβε ότι είναι μη νόμιμη η προσβαλλόμενη απόφαση της κυρίας Νικολάου και προσέθεσε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 4760/2020 για τις μεταγωγές κρατουμένων.

Ο κ. Σαραφιανός, υποστήριξε ακόμη ότι υπό το φως του ισχύοντος Συντάγματος για το επίμαχο θέμα αρμόδια να επιληφθούν είναι Διοικητικά Δικαστήρια, αφού ήδη επιλαμβάνονται επί της εκτέλεσης των χρηματικών ποινών.
Από την πλευρά του Δημοσίου το μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Παναγιώτης Παππάς, παραστάθηκε με δήλωση (δεν αγόρευσε) και συντάχθηκε με την άποψη που εκφράστηκε στην αίτηση αναστολή του ΣτΕ, δηλαδή ότι το όλο θέμα υπάγεται στην αρμοδιότητα των Ποινικών Δικαστηρίων και ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά από 66 ημέρες, σταμάτησε την απεργία πείνας και παραμένει προσωρινά στο νοσοκομείο της Λαμίας, μέχρι να επανέλθει η υγεία του στην κανονικότητα.

Αν σου άρεσε κάνε