Ένα περιστατικό θρόμβωσης στους 346.000 εμβολιασμούς με Astrazeneca

Ένα περιστατικό θρόμβωσης στους 346.000 εμβολιασμούς με Astrazeneca

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:27 Δημιουργία 05/04/21, 18:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Απασχολεί το ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου με ένα σπάνιο σύνδρομο, που είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού

Ένα περιστατικό θρόμβωσης στους 346.000 εμβολιασμούς με Astrazeneca έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση.

«Σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα, επιστημονικά και τεχνικά. Απασχολεί το ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία και εκδηλώνεται με μια συμπτωματολογία που εκδηλώνεται», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, το σύνδρομο αυτό φαίνεται πως είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα ηλικιών.

«Η επιτροπή μελετά όλα τα στοιχεία σχετικά με το θέμα, τα οποία αξιολογεί και κατευθύνει τη σκέψη της για τα παρακάτω βήματα», είπε.

Οι περιπτώσεις θρόμβωσης που αναφέρονται φαίνεται πως είναι ανάλογες με την αντίστοιχη πάθηση που προκαλεί η χορήγηση υπαρίνης, συνέχισε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού, σημειώνοντας πως για την ώρα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας.

Σύμφωνα με την ίδια, ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό.

«Ας περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα», είπε και πρόσθεσε: «Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση, είπε και συνέστησε προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος)».

«Ο ταχύς εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία τείχους ανοσίας», ανέφερε.

Αν σου άρεσε κάνε