Επιστολή στο υπουργείο Ναυτιλίας έστειλε η ΕΣΑμεΑ - Ποια τα αιτήματα

Επιστολή στο υπουργείο Ναυτιλίας έστειλε η ΕΣΑμεΑ - Ποια τα αιτήματα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:32 Δημιουργία 07/04/21, 14:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επιστολή στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τα αιτήματα Ατόμων με Αναπηρία ή/και χρόνιων παθήσεων, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ.

Με αφορμή το έγγραφο με θέμα «Εκπαίδευση προσωπικού επιβατηγών πλοίων και ναυτιλιακών εταιρειών τους για σωστή εξυπηρέτηση ΑμεΑ» που αφορά στα προβλήματα προσβασιμότητας, τα οποία συχνά οδηγούν στην περιθωριοποίηση, απηύθυνε στην ΕΣΑμεΑ το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής - Κλάδος ελέγχου πλοίων, η Συνομοσπονδία απέστειλε το σύνολο των αιτημάτων της ζητώντας συνάντηση.


Τα αιτήματα:

1. Προώθηση της υλοποίησης δράσεων που σχετίζονται με τη Ναυτιλία.
1.1. Έλεγχος και παρακολούθηση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1177/2010 για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες μεταφορές.
1.2. Βελτίωση της προσβασιμότητας των κτιριακών υποδομών του Υπουργείου και των λιμένων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ν.4759/2020.
1.3. Βελτίωση της προσβασιμότητας των πλοίων και ιδιαίτερα αυτών που εκτελούν μικρούς πλόες, περιλαμβανομένων και των πλοίων ανοικτού τύπου που εκτελούν πλόες πορθμείων.
1.4. Βελτίωση της προσβασιμότητας των ιστοτόπων και ψηφιακών εφαρμογών του Υπουργείου και των Οργανισμών Λιμένων
1.5. Ενημέρωση /εκπαίδευση για τη συνοδεία, επικοινωνία και εξυπηρέτηση επιβατών με αναπηρία του προσωπικού εξυπηρέτησης επιβατών όλων των Οργανισμών Λιμένων μέσω σύντομων εσωτερικών σεμιναρίων ή/και τηλε-κατάρτισης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ε.Σ.Α.μεΑ. (ΙΝ-Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης που διαθέτει.
1.6. Βελτίωση των ελαφρύνσεων προς επιβάτες με αναπηρία και ιδιαίτερα τους νησιώτες με αναπηρία.

2. Ενσωμάτωση των αναγκών των νησιωτών με αναπηρία στη νησιωτική πολιτική του Υπουργείου, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών, την συγκράτηση της μετανάστευσης νησιωτικών οικογενειών με κάποιο μέλος με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, αλλά και την τόνωση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας των αναγκαίων προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν σε άνοιγμα στις νέες ιδιαίτερα δυναμικές τουριστικές αγορές ατόμων με αναπηρία.
2.1. Την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής με εκπροσώπηση και της Ε.Σ.Α.μεΑ. σε αυτό.
2.2 Την εκπόνηση μελέτης από το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις (IN-ΕΣΑμεΑ.) με θέμα «Νησιωτικότητα, Αναπηρία και Χρόνια Πάθηση», στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί πως επιδρά η νησιωτικότητα σε τομείς όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία, το επίπεδο διαβίωσης, η προσβασιμότητα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, οι μεταφορές, η πολιτική προστασία κ.λπ.
2.3. Την ανάπτυξη Επιχειρησιακού Σχεδίου του Υπουργείου για τους νησιώτες με αναπηρία με στόχο την υποβολή προτάσεων προς επίλυση των προβλημάτων που θα εντοπισθούν σε γενικό αλλά και τοπικό (ανά νησί) επίπεδο, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

3. Πιστοποίηση της προσβασιμότητας των λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών με το Ελληνικό Σήμα Προσβασιμότητας που απονέμεται κατόπιν συμμόρφωσης με το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1439, με συμμετοχή του αναπηρικού κινήματος στη διαδικασία απονομής του ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και αξιοπιστία της.

Αν σου άρεσε κάνε