Εμβόλιο AstraZeneca: Εν αναμονή της γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Εμβόλιο AstraZeneca: Εν αναμονή της γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:51 Δημιουργία 08/04/21, 14:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για την αναμενόμενη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με το σκεύασμα της AstraZeneca, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα θέμα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca. Αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, o κ. Θεμιστοκλέους, ενώ προσέθεσε πως σήμερα ή αύριο αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της Astrazeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, παρά την αναστάτωση το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%, ενώ όπως ανέφερε γίνονται 10.000-12.000 εμβολιασμοί με το σκεύασαμα ΑstraZeneca σε καθημερινή βάση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 93%.

«Το εμβόλιο χαρακτηρίζεται ασφαλές καθώς ζυγίζονται οι κίνδυνοι ανάλογα με το όφελος», διευκρίνισε.

«Στα 69 νησιά με πληθυσμό μέχρι 5.000 κατοίκους θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός μέχρι τέλος Απριλίου και αυτό είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια του επιχειρησιακού σχεδίου που περιλαμβάνει πτήσεις με ελικότπερα του στρατού και μεταφορά με σκάφη του Λιμενικού και 10 άτομα σε κάθε μία από τις 940 αποστολές που ήδη έχουν γίνει», ανέφερε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου και οι άνω των 60 ετών. «Μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε επιτύχει τείχος ανοσίας», όπως είπε.

Σε ότι αφορά στον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «το ενθαρρυντικό είναι ότι η συμμετοχή ξεπερνάει το 80% στους γιατρούς και το 60% στο νοσηλευτικό προσωπικό. Έστω και με αργό ρυθμό τα ποσοστά αυξάνονται. Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών είναι κάτι που θα συζητηθεί από Σεπτέμβριο».

Αν σου άρεσε κάνε