Νέα ερωτηματικά στο «μέτωπο» των εμβολίων

Νέα ερωτηματικά στο «μέτωπο» των εμβολίων

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:09 Δημιουργία 14/04/21, 08:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην Ελλάδα οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson - «Φρένο» τράβηξαν οι ΗΠΑ - Υπό εξέταση τα περιστατικά θρομβώσεων - Εξηγήσεις ζητεί η ΕΕ

Νέα δεδομένα, που ενδεχομένως και να ανατρέψουν τον σχεδιασμό της χώρας μας ως προς το πρόγραμμα εμβολιασμού, δημιουργούν οι εξελίξεις γύρω από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Μετά το «φρένο» των ΗΠΑ στη σκιά έξι περιστατικών θρομβώσεων, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη, με την ΕΕ να ζητεί εξηγήσεις για την «αναπάντεχη», όπως την χαρακτήρισε, ανακοίνωση.

Με φόντο τα παραπάνω, σήμερα, Τετάρτη η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και αναμένει μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. ακόμη δόσεις. Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Στο μεταξύ, οι άλλες παρασκευάστριες εταιρίες εμβολίων συνεχίζουν τις παραδόσεις. Από την εταιρία Pfizer και σύμφωνα με το πλάνο παραδόσεων που έχει αποστείλει αναμένουμε για τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και το μήνα Ιούνιο 1.700.000 δόσεις.

Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η Moderna έχει διαβεβαιώσει για αποστολή μέχρι στιγμής 100.000 δόσεων, παρόλο που αναμένουμε περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

Αν σου άρεσε κάνε