ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ: Στάση εργασίας την Παρασκευή από το μεσημέρι έως τις 3

ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ: Στάση εργασίας την Παρασκευή από το μεσημέρι έως τις 3

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:15 Δημιουργία 13/05/21, 15:06
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε περίοδο κινητοποιήσεων εισέρχεται το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, βγάζοντας κραυγή αγωνίας για τις ελλειψεις και τις αντοχές του κι εχοντας διανύσει μια εξαιρετικά δύσκολη διαδρομή μέσα στα νοσοκομεία, λόγω της επιδημίας. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης στο νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στις δημόσιες δομές υγείας ότι ακόμη και με τους συμβασιούχους νοσηλευτές που εντάχθηκαν υπό την πίεση της επιδημίας κορωνοϊου στο ΕΣΥ, οι κενές οργανικές θέσεις των νοσηλευτών φτάνουν τις 5.000.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου το προεδρείο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) ΕΣΥ, θα πραγματοποιήσουν αύριο το μεσημέρι, από τις 12 ως τις 3, στάση εργασίας και οι αγωνιστικές δράσεις τους θα κλιμακωθουν το επόμενο διάστημα.

«Κάναμε υπομονή και υπερβηκαμε εαυτούς όλους τους μήνες της επιδημίας. Πλέον ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε και όσα μας διαβεβαίωνε η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας ότι θα πράξει για το νοσηλευτικό προσωπικό» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, κ. Γιώργος Αβραμίδης, προσθέτοντας ότι οι νοσηλευτές «βράζουν» από αγανάκτηση και απογοήτευση για τις εξαγγελίες των αρμοδίων που έμειναν στα χαρτιά.

Η ένταξη σε καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων, η σύσταση κλάδου νοσηλευτών ΕΣΎ και η μονιμοποίηση των ειδικευόμενων νοσηλευτών - ανάλογα με τους ειδικευόμενους γιατρούς- είναι τρία μείζονα θέματα που είχαν τεθεί από τον Ιούλιο του 2019 στο τραπέζι των συζητήσεων με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά ουδέποτε προχώρησαν.

«Αν οι αρμόδιοι θέλουν πραγματι να ενισχύσουν το νοσηλευτικό σώμα μέσα στο ΕΣΥ, πρέπει να μας αντιμετωπίσουν ως επαγγελματίες υγείας και όχι ως δημόσιους υπαλλήλους. Είναι αναγκαίο το ειδικό μισθολόγιο, η αξιολόγηση μας και το ειδικό συνταξιοδοτικό. Είναι ανάγκη να δοθούν κινητρα στους νοσηλευτές για να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Δεν γίνεται με τρίμηνες και ετήσιες συμβάσεις να στελεχώνονται υπηρεσίες υγείας» υπογράμμισε ο πρόεδρος, κ. Γιώργος Αβραμίδης.

Η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ θεωρεί πως η επιδημία ήταν μια ευκαιρία να αναδειχθούν και να λυθούν τα προβλήματα, και όχι να παραμεριστούν ή να κουκουλωθούν.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα κ. Λάμπρο Μπίζα, ότι αντιστοιχούν 3,4 νοσηλευτες ΕΣΥ ανά 100.000 κατοίκους, την ώρα που η αναλογία στα δημόσια νοσοκομεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 8,2 νοσηλευτές ανά 100.000 κατοίκους. «Ακόμη κι αν προσλαμβάνονταν 5.000 νοσηλευτες αμέσως, πάλι θα φτάναμε στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, 4 νοσηλευτες ανά 100.000 πληθυσμού» είπε ο κ. Μπίζας.

Εκτιμάται ότι αυτή στη στιγμή βρίσκονται περίπου 4.000 νοσηλευτές με συμβάσεις (επικουρικοί) και άλλοι 1.850 ειδικευόμενοι σε συγκεκριμένες νοσηλευτικές ειδικότητες.

Η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ ζητεί τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αλλά και την προκήρυξη των μόνιμων θέσεων για τους ειδικευόμενους.

Αν σου άρεσε κάνε