praxikophmaties

«Μπαρούτι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για το άσυλο στον πραξικοπηματία

ΕΛΛΑΔΑ Δημιουργία 31/12/17, 11:15
«Λάδι στη φωτιά» σε μία περίοδο, όπου αναδεικνύονται κορυφαία εθνικά ζητήματα, ρίχνει στις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις η απόφαση για χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους πραξικοπηματίες και μάλιστα ούτε ένα μήνα ύστερα από το πρωτοφανές «μανιφέστο» του Ταγίπ Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Το άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου ανοίγει για πολλούς τον δρόμο για τη λήψη αντίστοιχης απόφασης όσον αφορά και τους υπόλοιπους στρατιωτικούς, που έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα.

Η πρώτη αντίδραση, στον απόηχο της απόφασης, από την Άγκυρα είναι ιδιαίτερα σκληρή, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει πως η Ελλάδα «υποθάλπει πραξικοπηματίες».

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε ζητήσει την έκδοση των «8», έχοντας αφήσει βαρύτατες «αιχμές» κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης, με τον Αλέξη Τσίπρα να του απαντά πως η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των θεσμών, που είναι κι ανεξάρτητοι.

«Με την απόφασή της να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος».

Αυτή η απόφαση, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος στρατιωτικός είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα και πως δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς δεν θα έχει δίκαιη δίκη.

Παράλληλα, η Επιτροπή επικαλούμενη τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, επισημαίνει ότι η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Μετά την απόφαση, ο Τούρκος στρατιωτικός αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού όπου κρατείτο διοικητικά, ενώ παραμένουν σε καθεστώς διοικητικής κράτησης οι υπόλοιποι εφτά στρατιωτικοί που περιμένουν κι εκείνοι την απόφαση της Επιτροπής για την αίτηση ασύλου που έχουν καταθέσει.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε το άσυλο, κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Η Ελλάδα που παραχώρησε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, έδειξε για μία ακόμα φορά με αυτήν την απόφαση ότι είναι μία χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες.

Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να δείξει τη στήριξη και τη συνεργασία που αναμένουμε από μία χώρα σύμμαχο, η οποία εμποδίζει τους ενόχους να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη στην χώρα μας, οι οποίοι σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας και τα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας και που έβαλαν στο στόχαστρο τη δημοκρατία.

Αυτή η απόφαση για την οποία πιστεύουμε ότι είχε πολιτικά κίνητρα, θα επηρεάσει χωρίς αμφιβολία τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και τις κοινές ενέργειές μας στις περιφερειακές υποθέσεις".

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται

«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται» απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού, στον απόηχο της χορήγησης ασύλου στον πραξικοπηματία.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη».

Αν σου άρεσε κάνε