LIMNOS-TSIPRAS

Λύσεις ζητούν οι νησιώτες περιμένοντας τον Τσίπρα στα «κάγκελα»

ΕΛΛΑΔΑ Δημιουργία 03/05/18, 14:19
Μία... έρημη πόλη θυμίζει την Πέμπτη η Μυτιλήνη. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το «μαύρο», που ρίχνουν οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία δηλώνει πως η μεταναστευτική κρίση είναι... υπό έλεγχο(!)

Άδεια η αγορά της Μυτιλήνης, με τους καταστηματάρχες να έχουν βάλει «λουκέτο» στα μαγαζιά τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα υπό «δρακόντεια μέτρα» ασφαλείας.

Το συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους και φορείς του νησιού να ξεσηκωθούν, δίνοντας ραντεβού στην κεντρική πλατεία Σαπφούς για τις 7 το απόγευμα.

 

 

Μήνυμα οργής κι αγανάκτησης. Αυτό θα στείλουν στους κυβερνώντες οι κάτοικοι της Λέσβου, που «βουλιάζει» από τις «στρατιές» μεταναστών που καταφτάνουν σε καθημερινή βάση και «φλέγεται» από τις συμπλοκές προσφύγων. Ζητούν λύσεις εδώ και τώρα, όχι νέα «θα».

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει τη συμπαράστασή του και τη στήριξή του, ξεδιπλώνοντας για ακόμη μία φορά πολλαπλά αφηγήματα περί «ανάπτυξης» και «καθαρής εξόδου», την ώρα που 7 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά στενάζουν.

Έτσι, νωρίτερα την Πέμπτη από τη Λήμνο, ο κ. Τσίπρας έριξε το «τυράκι», ως αντίβαρο στο προσφυγικό και στη φορολογία που επιβάλει η κυβέρνηση με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Μιλώντας από την 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παροχές, τονίζοντας ότι«μετά από 8 πολύ δύσκολα χρόνια καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας και στο τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα βγαίνει αυτοδύναμη και καθαρά από μια περιπέτεια στην οποία μας οδήγησε μια αλόγιστη διαχείριση. Κοιτώντας σας στα μάτια θέλω να σας πω ότι θα βγαίνουμε πραγματικά, όταν αμέσως μετά [την τυπική έξοδο] θα μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης & ενίσχυσης των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης και όσων επλήγησαν από την κρίση».

Στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία, ο πρωθυπουργός είπε πως «Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας» και πως «εξακολουθεί αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, διαθέτοντας ταυτόχρονα την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα άξια στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων».

Σημειώνεται πως ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε συνάντηση και με τον δήμαρχο Μύρινας, Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης.Ο δήμαρχος υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό, δωρίζοντάς του το έμβλημα του δήμου του νησιού, που απεικονίζει τη βασίλισσσα Υψιπύλη, καθώς και έναν αμφορέα φτιαγμένο από κοχύλια, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι θα τον τοποθετήσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να κοσμεί τον χώρο.

Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο Παλημνιακό Σχολικό Ταμείο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης που συνέβαλε τα μέγιστα στην άνθιση του νησιού. Το Ταμείο βρέθηκε τα τελευταία χρόνια σε αδιέξοδο και τέλμα. Σήμερα ξεκαθαρίζουμε το νομικό καθεστώς του, ιδρύουμε νέο νομικό πρόσωπο, το Παλλημνιακό Ταμείο, το διασυνδέουμε με την πανεπιστημιακή κοινότητα και του δίνουμε δυνατότητα να λάβει χρηματοδοτήσεις».

Μιλώντας για τη σημασία που έχουν για την κυβέρνηση τα περιφερειακά συνέδρια για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η χώρα θα μπορέσει να αποκτήσει ένα σχέδιο περιφερειακής ανασυγκρότησης μόνο αν αυτό γίνει μαζί με την περιφέρεια. Στόχος των περιφερειακών συνεδρίων είναι αυτός ο σχεδιασμός να γίνει με τις τοπικές κοινωνίες, προσαρμοσμένος στις ανάγκες τους».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης. Στη συνάντηση συμμετέχει και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

 

Αν σου άρεσε κάνε