Μ. Θεοδωράκης: Εθνική μειοδοσία η υποχώρηση για τη Μακεδονία

Μ. Θεοδωράκης: Εθνική μειοδοσία η υποχώρηση για τη Μακεδονία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:00 Δημιουργία 22/05/18, 09:53

Τα πυρά του κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό εξαπολύει για μια ακόμα φορά ο Μίκης Θεοδωράκης, με νέο κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα mikistheodorakis.gr.

Ειδικότερα, ο γνωστός μουσικοσυνθέτηςπροειδοποιεί για τον κίνδυνο η νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι να διαπραγματεύσεων («Μακεδονία του Ίλιντεν») να γίνει «όργανο στα χέρια των φανατικών των Σκοπίων».

Ο ίδιος θεωρεί πως παρά τη μετριοπαθή πολιτική του ούτε και ο Ζόραν Ζάεφ ξεφεύγει, ουσιαστικά, από την «αλυτρωτική πολιτική». Εκτιμά δε πως σε περίπτωση που τα τα Σκόπια γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ «θα είναι ευκολότερο για τους Αμερικανούς να μας εκβιάζουν σείοντας πάνω απ’ το κεφάλι μας την Νατοϊκή "Μακεδονία" σαν μπαμπούλα για να ενδώσουμε σε νέες πολιτικές που θα ήθελαν να μας επιβάλουν».

Αναφερόμενος στη «Μακεδονία του Ίλιντεν», σημειώνει πως το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή από την εθνικιστική αντιπολίτευση στα Σκόπια κάτι δείχνει. «Δεν φανερώνει τάχα ότι το όνομα αυτό γίνεται ουσιαστικά όργανο στα χέρια των φανατικών των Σκοπίων, όταν θα επανέλθουν αύριο-μεθαύριο ως Κυβέρνηση με τις γνωστές ακραίες θέσεις;».

Ο κ. Θεοδωράκης γράφει πως «οι λαϊκές μειοψηφίες δεν χαράζουν αλλά παραχαράζουν την ιστορία. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τουλάχιστον ως προς τα εθνικά θέματα θα πρέπει να λειτουργήσει σαν σημείο αναφοράς της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Ο μουσικοσυνθέτης εμμέσως ζητά δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων, σημειώνοντας: «Όπως είπα και στην ομιλία μου στο Σύνταγμα, την ιστορική νομιμοποίηση για το όνομα "Μακεδονία" μόνο εμείς, οι Έλληνες θα μπορούσαμε να τη δώσουμε. Αλλά αυτό θα μπορούσε να το κάνει όχι το 29% αυτών που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές αλλά αν είναι δυνατόν το 100% των Ελλήνων».

Αν σου άρεσε κάνε