Λέρος: Προφυλακίστηκαν οι δύο γονείς που βίαζαν τα παιδιά τους

Λέρος: Προφυλακίστηκαν οι δύο γονείς που βίαζαν τα παιδιά τους

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:38 Δημιουργία 01/06/18, 10:33

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Κω και του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Κω, οι δύο γονείς - βιαστές ηλικίας 52 και 47 ετών από την Λέρο.

Με τρεμάμενη φωνή τα παιδιά περιέγραψαν στον ανακριτή, με εφιαλτικές λεπτομέρειες τα βασανιστήρια και την κακοποίηση που υπέστησαν από τη μητέρα και τον πατέρα τους.

Τις μαρτυρικές στιγμές που έζησε στα χέρια των γονιών του τόσο ο ίδιος, όσο και τα αδέλφια του, αποκάλυψε ο μεγάλος γιος της οικογένειας.

Οι περιγραφές του συγκλονίζουν. Ο νεαρός, μιλώντας στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, είπε ότι ο πατέρας του τον χτυπούσε μέχρι τα 23 χρόνια του. Ο ίδιος, μαζί με τον αδελφό του, που έχει νοητική υστέρηση, έτρωγαν το περισσότερο ξύλο από τον πατέρα τους.

Για την σεξουαλική κακοποίηση της αδελφής του ανέφερε ότι το κορίτσι ντρεπόταν και δεν ήξερε σε ποιον να μιλήσει.

«Το περισσότερο ξύλο το έτρωγα εγώ και ο αδελφός μου με την νοητική υστέρηση. Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι αυστηρότητα. Με χτυπούσε μπροστά στους φίλους μου και με τραβούσε για να πάω σπίτι. Τα τελευταία χρόνια σταμάτησε να με χτυπάει γιατί τον είχαν προειδοποιήσει άνθρωποι ότι θα τον πάνε στην αστυνομία…».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, λέει ότι κάποια στιγμή, τον είχε χτυπήσει και με σίδερο στο κεφάλι. «Στο σπίτι κουμάντο έκανε μόνο πατέρας μου. Μπορείς να τον πεις νευρικό, απότομο, συνέχεια στον τσαμπουκά. Μας χτυπούσε. Μέχρι τα 23 με χτυπούσε. Μου είχε ανοίξει το κεφάλι με σίδερο….».

Ο 27χρονος λέει ότι η μητέρα του είχε κάνει πριν από κάποια χρόνια απόπειρα αυτοκτονίας.

«Μια ζωή φοβισμένη και στενοχωρημένη. Μόνο έκλαιγε. Ό,τι και να έγινε με την μητέρα μου, αυτός την είχε βάλει. Η μητέρα μου δε φταίει. Μόνο για το ότι ήξερε και δε μιλούσε…».

Για τη σεξουαλική κακοποίηση, ο μεγάλος αδελφός, υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε. «Εμένα δεν μου είχαν πει τίποτα τα παιδιά. Έπεσα από τα ουράνια όταν το έμαθα την Κυριακή… Ο αδελφός μου είχε κάποιες χειρονομίες από τον πατέρα μου παλαιότερα. Δεν πήγε το μυαλό μου».

Σε ερώτηση για το πότε ξεκίνησε ο πατέρας να κακοποιεί σεξουαλικά την αδελφή του, ο 27χρονος απάντησε ότι όπως έμαθε, αυτό συνέβαινε από τα 9 χρόνια της… «Δεν ήξερε πού να μιλήσει το παιδί. Ντρεπόταν».

Παρέμβαση Κοντονή
Την αναγκαιότητα επιβολής όλων των αναγκαίων μέτρων για την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών καθώς και την άμεση και διαρκή στήριξη των κακοποιημένων παιδιών επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με αφορμή τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών σε Λέρο και Ζάκυνθο, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες .

Ο κ. Κοντονής στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών της εκδήλωση με θέμα «Δημόσια διαβούλευση επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», κάλεσε τη Δικαιοσύνη, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους αρμόδιους φορείς να στρέψουν ιδιαίτερα την προσοχή τους σε αυτές τις υποθέσεις.

Παράλληλα, ο υπ. Δικαιοσύνης τόνισε ότι «τα παιδιά, ως μια μεγάλη ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τα δικαιώματα της οποίας συχνά πλήττονται, αξιώνουν τον ίδιο σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων τους, επιζητούν τη διαφύλαξη και προαγωγή των ελευθεριών τους, την προάσπιση των δυνατοτήτων τους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η οικογένεια και η Πολιτεία οφείλουν να μεριμνούν για τα δικαιώματα του παιδιού με γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο συμφέρον τους» , ενώ εκτίμησε ότι «τα δικαιώματα των παιδιών εντάσσονται στη γενικότερη κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν όχι μόνο αναπόσπαστο θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και συστατικό στοιχείο κάθε σύγχρονης δημοκρατικής έννομης τάξης. Από αυτά απορρέουν οι δημοκρατικές αξίες κάθε ευνομούμενης Πολιτείας στην οποία πρωταρχικός σκοπός είναι η ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των ανθρώπων. Αποτελούν τη βάση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την επίλυση κάθε είδους συγκρούσεων, αλλά και την ταυτόχρονη διατήρηση της αυτονομίας κάθε ανθρώπου».

Αν σου άρεσε κάνε