Σοκάρουν τα στοιχεία για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Σοκάρουν τα στοιχεία για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:44 Δημιουργία 09/06/18, 12:37

Σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι μόνο η σεξουαλική επαφή.

Είναι και η έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό, η συμμετοχή του σε φωτογραφήσεις ή μαγνητοσκοπήσεις σεξουαλικού περιεχομένου και οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει εν ολίγοις ένα φάσμα ενεργειών και πράξεων που αποσκοπούν αποκλειστικά στη σεξουαλική ικανοποίηση ή διέγερση του θύτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ελλάδα, τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και η ΕΛΙΖΑ - Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, η σεξουαλική βία σε παιδιά φαίνεται ότι παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ σε ποσοστό άνω του 90% προέρχεται από το οικογενειακό ή το στενό φιλικό περιβάλλον.

Η φρικτή υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στη Λέρο αναδεικνύει για άλλη μία φορά τα στοιχεία που συγκλονίζουν και αφορούν στην παιδική κακοποίηση, σεξουαλική ή μη.

Μόνο για το 2017 η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 δέχτηκε 848 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης οι οποίες αφορούσαν στο σύνολό τους 1.656 ανήλικους. Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως το 39% αφορούσε παιδιά έως 6 ετών. Στο 51% οι καταγγελίες αφορούσαν την παραμέληση-εγκατάλειψη παιδιών, ενώ στο 37,5% θύτες ήταν οι γονείς. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, 150 επιτόπιες παρεμβάσεις για 237 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 87% αυτών των παιδιών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Από τα στοιχεία γίνεται γνωστό ότι 1 στα 5 παιδιά θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας, 1 στα 2 παιδιά έχει πέσει θύμα σωματικής κακοποίησης ενώ 9 στις 10 σοβαρές περιπτώσεις παραμένουν χωρίς διάγνωση, προστασία και αντιμετώπιση αφού δεν αναφέρονται. Το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών και οι διαστάσεις που έχει λάβει έκαναν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη ενός προγράμματος με εθνικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του σωματείου ΕΛΙΖΑ, 1 στα 2 παιδιά ηλικίας 11-16 ετών έχει τουλάχιστον μία εμπειρία σωματικής βίας, ενώ η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, ιδιαίτερα αυτή των κάτω των 4 ετών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας από σωματική κακοποίηση. Εκτιμάται επίσης ότι 9 στις 10 περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση.

Δραματικά είναι και τα στοιχεία από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης από το 2015 έως και τους πρώτους μήνες του 2018. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει χειριστεί συνολικά 220 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, την ώρα που σε όλη την Κεντρική Μακεδονία οι καταγγελίες ξεπερνούν τις 250. Το έλλειμμα καταγραφής των περιστατικών κακοποίησης είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος που δυσχεραίνει την πρόληψη και καταστολή του φαινομένου.

Ένα πρώτο θετικό βήμα για την αντιμετώπιση των περιστατικών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όταν θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, η πρώτη που ιδρύεται στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», τη Β’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού - ΕΛΙΖΑ.

Αν σου άρεσε κάνε