Στις 26 Ιουνίου η συνέχεια της δίκης για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

Στις 26 Ιουνίου η συνέχεια της δίκης για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:04 Δημιουργία 19/06/18, 17:59

Αναβολή για τις 26 Ιουνίου πήρε η η δίκη για την δολοφονία του 27χρονου εργάτη από το Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμάν, όπως αποφάσισε το Δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο την Τρίτη.

Πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, που δικάζονται παράλληλα στη δίκη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για μη νόμιμη παρουσία της Πολιτικής Αγωγής. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής δε διαθέτουν έγκυρη εξουσιοδότηση από τους γονείς του θύματος, ισχυρισμό που δεν έκανε δεκτό το δικαστήριο, δεχόμενο την παρουσία των πολιτικών εναγόντων στην δίκη.

Ο Σαχζάτ Λουκμάν έπεσε νεκρός από επτά μαχαιριές, από μαχαίρια-πεταλούδα, που δέχθηκε από τους δύο κατηγορούμενους, ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, ενώ πήγαινε στη δουλειά του με το ποδήλατό του.

Αρχικά η υπόθεση τής εν ψυχρώ δολοφονίας είχε αντιμετωπιστεί ως διαπληκτισμός θύματος και δραστών, με αφορμή την προτεραιότητα του ποδηλάτου ή του δικύκλου στο οποίο οι δύο δράστες επέβαιναν. Ωστόσο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε με την καταδικαστική απόφασή του πως το έγκλημα είχε ρατσιστικό κίνητρο, επιβαρυντική περίσταση που δεν είχε αναγνωριστεί στο κατηγορητήριο, γεγονός που επηρέασε την επιμέτρηση των ποινών των δύο καταδικασθέντων.

Μάλιστα, η απόφαση του δικαστηρίου (αριθμός 398/2014) ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που εφάρμοσε τη σχετική διάταξη για το ρατσιστικό έγκλημα. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι τα στοιχεία της υπόθεσης «δεν καταλείπουν καμία αμφιβολία στο Δικαστήριο για τη διάπραξη του εγκλήματος υπαγορευόμενου από αισθήματα ρατσιστικού μίσους».

Αντίστοιχη πρόταση περί εγκλήματος με ρατσιστικό κίνητρο είχε υποβάλει και η εισαγγελέας της έδρας, ζητώντας από δικαστές κι ενόρκους να καταδικάσουν τους δύο κατηγορούμενους, όπως η κοινωνία και οι νέοι στην Ελλάδα θα καταδικάζουν «κάθε έγκλημα που έχει σαν κίνητρο τη διαφορετικότητα».

Το πρωί της Τρίτης, έξω από τον χώρο του δικαστηρίου οργανώθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση.

Αν σου άρεσε κάνε